Музика

Концерт "Майстори на камерната музика" - Трио "Видас"

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Концерт "Майстори на камерната музика" - Трио "Видас"


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.



"Майстори на камерната музика"

С финансовата подкрепа на Брюкселския съвет за музика 
Концерт на Трио „Видас” (Белгия)
Филип Ансион, кларинет
Катрин Лебрюн, виолончело
Мая Трайкова, пиано


31 май, петък, 19.00 часа
НДК, зала 9  


◊ ПРОГРАМАТА

Велислав Заимов
Трио за кларинет, виолончело и пиано

Фредерик Дебек
Интерлюд
. Con moto
. Lento
. Vivo con moto

М. И. Глинка
Трио „Патетик”
. Allegro moderato
. Scherzo – Vivacissimo
. Largo
. Allegro con spirito

* * *
Фредерик Деврезе
Бенвенута
(сюита за кларинет, чело и пиано)
. Dream
. Habanera
. Valse
. Tango

Нино Рота
Трио
. Allegro  
. Andante
. Allegrissimo


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ
 
Трио Видас
В триото се срещат музиканти от различна възраст, чувствителност и културна среда. Създадено е през 1981 по инициатива на Филип Ансион. Името на триото идва от „живот“ (на испански), име на надеждата и на бъдещето. Пътят му е белязан от множество турнета и концерти както в Белгия, така и в чужбина.
  
Поставяйки си за цел да обхванат всички аспекти на камерната музика, музикантите от „Видас” се стремят да пропагандират новата музика и транскрипции на рядко изпълнявани произведения. Много бързо триото получава покани за множество прояви, в които се включват различни изпълнители. Същевременно дейността на триото получава признание и е субсидирана от Френската общност в Брюксел. Следват записи на компактдискове, участия в радио и телевизионни предавания, покани от чужбина... Не закъсняват и положителните отзиви на музикалните критици.   
Трио „Видас” има широк репертоар, обхващащ творби от бароковата епоха до наши дни, като обръща специално внимание на класическия и романтичния период и на белгийската музика. Трио „Видас” разширява своя състав, като свири и с други изпълнители според програмата (вокал, цигулка, виолончело, флейта, обой...).

Филип Ансион, кларинет. Роден в Отини, Белгия. Учи кларинет в Кралската консерватория в Брюксел, в класа на чичо си Марсел Ансион. Работи във филхармоничния оркестър на Лиеж, където свири под ръководството на диригенти като Пол Строс, Пиер Бартоломе, Рене Дефосе и участва в турнета в Белгия и в чужбина. Има възможността да се възползва от съветите на големия френски кларинетист Жак Лансло. Филип Ансион работи и с ансамбъл „Рондо“ на Театр дьо ла Моне и участва в създаването на реномирани камерни ансамбли. Изпълнява и записва различни концерти, квинтети и триа (Моцарт, Покорни, Щамиц, Бетовен, Глинка, Вебер, Брамс...). Участва в много концерти и рецитали в Белгия и в чужбина, по-специално със струнните квартети „Виваче“ и „Данел“. Цялостната му дейност го насочва към това да се ангажира в подкрепа на съвременната музика, сериозна или по-популярна. Той е инициатор на известната музикална проява „Престижът на кларинета“, проведена в Иксел, Белгия, от 1998 до есента на 1999 година.

Катрин Лебрюн, виолончело. Завършва Кралската консерватория в Брюксел през 1996 и получава най-високите степени за виолончело и изпълнение на камерна музика. Наред с това Катрин завършва и  Кралската консерватория в Гент. Победител е на конкурса Crédit Communal (сега Axion Classics) и други. Като активен камерен изпълнител виолончелистката участства в концерти на струнно трио „Виваче” основа но през 1993 към Музикалната капела „Кралица Елизабет”. Участва също в трио „Видас”, свири в дуо със сестра си цигуларката Емануел. Катрин учи  виолончело в музикалните академии в Брюксел (от 1995) и Lennik (от 2000). Занимава се активно с педагогическа дейност, специализира методика на преподаването на виолончело. За две години Катрин Лебрюн свири в Симфоничния оркестър на Гуаякил в Еквадор, с който гастролира в Южна Америка и САЩ. Завръща се в Белгия отното през 2006.

Мая Трайкова, пиано. Родена в София, започва да учи пиано на седемгодишна възраст и скоро става ученичка на на известната педагожка Люба Евчева. На дванадесетгодишна възраст изнася първия си рецитал. Три години по-късно, Мая Трайкова печели първа награда на Национален конкурс за пианисти в София. След заминаването си в Белгия, пианистката продължава обучението си. Спечелва множество награди, включително става полуфиналист на конкурса „Кралица Елизабет” и победител в Международния конкурс „Бузони”, Италия. Мая Трайкова записва за радио и телевизионни програми в България, Белгия и Германия, реализира компактдискове с  камерна музика и изпълнения с оркестър. Като част от дуо, тя партнира на цигуларката Мария Шейтанова. Педагог и изпълнител, Мая Трайкова също така е официален пианист на Международния конкурс за кларинет в Брюксел и на Dos Hermanas (Севиля - Испания).



Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
29.05.2013 г. 14:23
Етикети:
фестивалкамерна музика44 Международен фестивал Софийски музикални седмици
Мая Трайкова
Катрин Лебрюн
Филип Ансион
Трио Видас
Посетено:
1236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17121-kontsert-maystori-na-kamernata-muzika-trio-vidas