Музика

J`aime la vie. Концерт в музика и стихове

210 г. от рождението на Хектор Берлиоз и 175 г. от рождението на Жорж Бизе

J`aime la vie. Концерт в музика и стихове


◊ СЪБИТИЕТО

J`aime la vie
Концерт в музика и стихове


31.05.2013 г., петък, 18.00 ч.
Зала Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" 1

Концертът е част от фестивала Камерна сцена „София” и е посветен на два юбилея, свързани с френската музика. 210 г. от рождението на Хектор Берлиоз и 175 г. от рождението на Жорж Бизе.
   
Фестивалът Камерна сцена „София” е част от културния календар на София, организиран от дирекция „Култура” на СО. Концертът е съвместен проект със сдружение „Музикални форми”.
   
„Бихме могли да се запитаме дали вокалната музика не е привилегирована... доколкото тя свързва в едно твърде различни системи (музика и поезия). Защото намираме за пленителна идеята те да бъдат съчетани тясно благодарение на общия им орган – гласа, и стремежа да се създаде илюзията, че възторгът, роден от едното, ще се допълни от другото и обратното.”
Никола Рюве

В програмата: арии и дуети из опери на Жорж Бизе, Хектор Берлиоз, Жул Масне и Шарл Гуно. Стиховете са от Пол Верлен и Алфред дьо Мюсе.
   

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Лилия Кехайова завършва Пловдивското музикално училище „Добрин Петков“ с профил оперно пеене и пиано и Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Илка Попова през 2002 г. След дипломирането си участва в майсторски клас по оперно пеене в Лятна музикална академия – Люксембург при професор Силвия Гести. През 2001 г. дебютира в ролята на Леонора от „Трубадур” в Старозагорската опера, което поставя началото на изявите й в драматичния сопранов репертоар. Успешно гастролира в български и чуждестранни театри в ролите на Леонора, Аида и др. През 2003 г. печели стипендия от Академията за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим, където работи с известната певица и педагог Мирела Паруто. През 2011 г. дебютира с голям успех в две силно противоположни заглавия – наситената с драматизъм Маргарита от „Мефистофел“ на А. Бойто (концертно изпълнение) и апотеозните кулминации на сопрановата партия в „Stabat mater“ от Росини в зала „България“ със състава на БНР. Репертоарът й включва още Дездемона („Отело“), Аида („Аида“), Манон („Манон Леско“), Фиордилиджи („Cosi fan tutte“), Лиу („Турандот“), Леонора („Трубадур“), Амелия („Бал с маски“), Жулиета („Хофманови разкази“), Неда („Палячи“), Микаела („Кармен“), Мими („Бохеми“) и др.

Светослав Цанков завършва вокалния факултет на НМА „Панчо Владигеров“ през 1999 г. Като студент участва в постановки на Националната опера. След дипломирането си дебютира във Велс (Австрия) в ролята на Алфред от „Травиата“ на Дж. Верди. След 2000 г. се изявява на сцените на България, Румъния, Австрия, Германия и Норвегия в ролите на Манрико от „Трубадур”, Рикардо от „Бал с маски“, Габриеле Адорно от „Симон Боканегра“, Дон Карлос от „Дон Карлос“, Радамес от „Аида“ на Верди и други. През 2001 г. е лауреат на конкурса Нови гласове, организиран от Национална опера София. Изпълнява широк песенен репертоар, поверени са му световни премиери на редица съвременни произведения, сред които се открояват романсите на Драгомир Ненов. През 2011 г. дебютира в операта на Ариго Бойто „Мефистофел“ в ролята на Фауст. Репертоарът му включва още Андре Шение от „Андре Шение“ на У. Джордано, Дон Хосе от „Кармен“ на Ж.Бизе, Туриду от „Селска чест“ на П. Маскани, Канио от „Палячи“ на Р. Леонкавало, Де Грийо от „Манон Леско“, Калаф от „Турандот“, Каварадоси от „Тоска“, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ на Дж. Пучини, и др. Светослав Цанков е специализирал в Милано при известния български тенор Никола Таджер.

Даниела Ковачева е родена в София. Започва да се занимава с вокално майсторство в ранна възраст като солистка на Детския хор на Българското Национално радио. През 2001 г. завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Музикален театър и специализира във Виена Консерваториум - Австрия, където участва в множество постановки от музикално-драматичен и танцов характер. През 2006 г. е приета в оперното студио в Мерано - Италия. Дебютира на оперна сцена с ролята на Олимпия от операта на Ж. Офенбах – „Хофманови разкази“. Участва в множество концерти с камерна, оперна и оперетна музика, концерти с оркестър и самостоятелни рецитали. През 2009 г. дебютира на сцената на Старозагорска опера с ролята на Царица на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт, а през 2010 г. – с ролята на Констанца от операта „Отвличане от Сарая“ също от В. А. Моцарт на сцената на Русенска опера, където е назначена като артист-солист. През 2011 г. гостува на фестивала Pergine Spettacolo Aperto – Италия в ролята на Джилда от операта на Дж. Верди – „Риголето“, под диригентството на Даниеле Аджиман и с участието на оркестъра на Rossini Festivаl в Пезаро. През 2012 г. дебютира в ролята на Виолета от операта „Травиата” на Джузепе Верди в Поленца - Италия. Лауреат е на конкурсите Pergine Spettacolo Aperto – Тренто - Италия през 2008 г. и на  Международния оперен конкурс – „Розата на Евтерпа“ в Карлово - България през 2011 г. Участва в майсторските класове на Назарено Антинори и Сабрина Троис от Италия, Норман Шетлер от Австрия, Бруна Балиони от Италия, Стефано Анселми от Италия, Сет Йора от САЩ и др. В репертоара й са още ролите на Адина („Любовен еликсир“, Г. Доницети), Лучия (Г. Доницети, „Лучия ди Ламермур“), София (Дж. Росини, „Синьор Брускино“), Деспина (В. А. Моцарт, „Така правят всички жени“) и др.

Ариите и дуети ще бъдат изпълнени с акомпанимента на Вивиана Груданска, корепетитор във Вокален факултет на НМА. През годините акомпанира във вокалната работа на проф. Райна Михайлова, доц. Констанца Вачкова, проф. Светозар Донев, проф. Реса Колева. По настоящем Вивиана Груданска работи с класа на проф. Благовеста Карнобатлова и доц. Маргарита Баснарова, проф. Илка Попова, Нико Исаков.

Рецитатор на стиховете е Вяра Николова.



Автор:
Евелина Кръстева
Публикация:
29.05.2013 г. 13:01
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17113-j-aime-la-vie-kontsert-v-muzika-i-stihove