Музика

"Вокални импресии" - концерт на Смесен хор "Canticum" от Лондон

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

"Вокални импресии" - концерт на Смесен хор "Canticum" от Лондон


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.
  
"Вокални импресии"
Смесен хор "Canticum" от Лондон

Концерт от Британските седмици в България


Диригент - Марк Форкген


26 май, неделя, 19.30 часа                                                
Католически катедрален храм „Свети Йосиф”
                 
В програмата: К. Монтеверди, Д. Палестрина, Х. Шюц, Х. Пърсел, Крал Хуан IV, Й. С. Бах, Росини, Д. Габриели, П. И. Чайковски, Стравински, А. Пярт, Ф. Пуленк, Е. Григ, Д. Христов, Брукнер и др.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Смесен хор "Кантикум" от Лондон. "Кантикум" е един от най-всестранните в музикално отношение камерни хорове във Великобритания. Вече в своя 23-ти сезон той е възхваляван за своите изящни изпълнения на значими творби и изучаването на съвременния репертоар. Хорът също така е поръчвал написването на нови произведения и редовно прави премиерни изпълнения.

Концертите през настоящия сезон включват религиозните произведения на Чайковски, „Вечерня“ на Гречанинов в гръцката православна катедрала в Лондон и два концерта в „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“ на площад „Трафалгар“: първия с „Меса в до минор“ на Моцарт, а втория с програма от италианска хорова музика.

Други основни моменти са предаването по радио „Би Би Си“ на Сутрешната коледна служба, „Меса в си минор“ на Бах с Оркестъра от епохата на Просвещението и премиерата на „Step by Circle” на Сър Питър Максуел Дейвис, посветена на Марк Форкген и хора. В контраст на традиционните си изяви, хорът откри фестивала в Челси през 2008 г., като осигури хорови гласове за „Atom Heart Mother” на Пинк Флойд заедно със солиста Дейвид Гилмор.

"Кантикум" провежда редовни пътувания в чужбина. Турнетата включват произведения, като „Дидона и Еней“ на Пърсел и „Месия“ и „Израел в Египет“ на Хендел – изпълнение, което откри фестивала за барокова музика Витербо в Италия пред многобройна публика.

Записите също имат важно място в програмата на "Кантикум": „A Hymn to the Virgin“ с произведения от Виктория, Пуленк и Пануфник, „In the Gloom of Whiteness“ с произведения от Колин Райли, Фрейзър Трейнър и Кийт Робъртс, както и запис от изпълнение по време на концерт на „Step by Circle” и „Two Latin Motets“ на Сър Питър Максуел Дейвис. "Кантикум" са продуцирали и два коледни диска: „A Christmas Carol“ и „The Christmas Story“.

Марк Форкген – музикален директор. Марк Форкген е музикален директор на "Кантикум" от 1995 г. Той е също така музикален директор на лондонския концертен хор и главен диригент и артистичен съветник на "Кокоро" (новата музикална група на Симфоничния оркестър на Борнемут).

Форкген е работил с много водещи оркестри, включително Кралския филхармоничен оркестър, Оркестъра от епохата на Просвещението, Симфоничния оркестър на Борнемут, Камерния лондонски оркестър „City of London Sinfonia“, Английския камерен оркестър, Английската северна филхармония и Композиторския ансамбъл, като се е появявал на големи сцени, в това число Роял Фестивал Хол, Барбикан и Роял Албърт Хол. Като специалист в областта на хоровата и съвременната музика той е участвал в премиерните изпълнения на повече от сто произведения.

Марк е бил диригент и артистичен съветник на престижни фестивали, включително 70-ия рожден ден на Сър Питър Максуел Дейвис, „Stravinsky Rite On“, „Фестивала на Бритън“, „Музика на Америките“, „Британия след Бритън“ и „Изтокът среща запада“.

Записите на Марк с "Кантикум" и "Кокоро" са горещо препоръчвани от Би Би Си, а също така в музикалната и националната преса. Извън Обединеното кралство той е изнасял концерти на „Пролетно тайнство“ на Стравински в Дания, „Месия“ на Хендел в Сиена и „Израел в Египет“ на Хендел на Фестивала за барокова музика „Витербо“ в Италия. Основните участия от последния сезон включват водене на проект за културната Олимпиада, предавания на Би Би Си като част от цикъла „Музикална нация“ (“Music Nation”), „Сънят на Геронтиус“ от Елгар в Роял Фестивал Хол, Хендел и Воън Уилямс в Куийн Елизабет Хол и продукциите на „Суини Тод“ и „История на войника“ на Стравински. Марк Форкген е сътрудник на Youth Music („Младежка музика“).

В момента е диригент на Младежкия оркестър на Дорсет и директор по музика в училище Тонбридж.


◊ БЕЛЕЖКИ ПО ПРОГРАМАТА

Вечерният концерт ознаменува богатството на религиозната музика, композирана из цяла Европа, включително в Англия и България (!), от XVI в. до наши дни.

Cantate Domino от Монтеверди (Италия), публикувана през 1628 г., е написана за едно от двете въздвижения на Светия кръст във Венеция.

Sicut Cervus от Палестрина (Италия) е написана по текст за благославянето на купела на Страстната събота. Творбата е композирана през 1581 г. и се счита за въплъщение на Ренесансовата полифония.

Selig Sind Die Toten е композирана от Шюц (Германия) през 1648 г., когато той се връща към по-традиционен стил на писане след италианската екстравагантност на неговите ранни творби. Текстът е от книгата Откровение.

Thou Knowest Lord е погребален мотет, първоначално изпълняван с духови инструменти. Той е композиран за погребението на Кралица Мария II през 1695 г. от Пърсел (Англия).

Crux Fidelis е мотет за страстната седмица, приписван на португалския крал Крал Хуан IV. Смелият музикален език обаче предполага по-късна дата на композиране.

O Haupt Voll Blut Und Wunden е хорал от „Матеус Пасион“ на Й. С. Бах (Германия).

O Vos Omnes е една от малкото композиции на великия челист от XX в. Пабло Казалс (Испания). Творбата е написана по текста на третия антифон за Страстната събота.

God So Loved The World е композирана през 1887 г. от Стайнър (Англия) като част от неговата оратория „Разпятието“.

O Salutaris Hostia е композирана през 1857 г., когато Росини (Италия) е бил частично в пенсия. Обикновено се пее при благославяне на причастието.

Jubilate Deo от Габриели (Италия) е мотет, написан в стил, повлиян от мадригала за Св. Марко във Венеция.

Cherubic Hymn, №. 1 е написан през 1884 г. от Чайковски (Русия) като едно от неговите девет Религиозни произведения. Представлява проста, главно хомофонна, мелодия. Достойно Есть (Химн на Светата Дева) е петото от тези произведения. Въпреки че също е хомофонно, „Достойно Есть“ в голяма степен си служи с паузи за постигане на драматичен ефект.

Ave Maria
е написана от Стравински (Русия) през 1926 г., когато той отново се присъединява към руската православна църква. Композиторът адаптира творбата с латински текст през 1949.
 
Богородице Дево (Ave Maria) от Аво Пярт (Естония) е поръчана от Кингс Колидж, Кеймбридж, като част от техните „Девет урока и коледни песни“ през 1990 г. Светският, танцувален стил контрастира силно с аскетичния характер на мелодията на Стравински към същия текст.

Salve Regina е написана през 1941 г. от Пуленк (Франция) и притежава музикален стил, повлиян от грегорианското песнопение, съчетано с отличителния хармоничен език на Пуленк.

Ave Maris Stella от Григ (Норвегия) датира от 1898 г. Първоначално тя е била солова песен, която описва Мария като звезда, водеща смъртните души през океана на живота.

Тебе поем от Добри Христов (България), е част от неговата музика към „Литургията на Св. Йоан Златоуст“, изпълнена за първи път по време на освещаването на катедралата „Св. Александър Невски“ в София.

Os Justi е музика за църковни химни, написана през 1879 г. от Брукнер (Австрия) за хора на манастира „Св. Флориан“ в Линц, където Брукнер прекарва, където се изгражда като личност.
 
Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
25.05.2013 г. 18:36
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17086-vokalni-impresii-kontsert-na-smesen-hor-canticum-ot-london