Музика

"Вокални импресии" - концерт на Алек Аведисян и Ружка Чаракчиева

44. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

"Вокални импресии" - концерт на Алек Аведисян и Ружка Чаракчиева


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Министерство на културата
Фондация Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
Софийска филхармония
НДК – Конгресен център София ЕАД

44. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
24 май - 27 юни 2013 г.
        
   
"Вокални импресии"
Концерт на
Алек Аведисян - баритон
Ружка Чаракчиева - пиано


25 май, събота, 19 часа,                                  
НДК, зала 9                                            


След успешния дебют на Чаракчиева-Аведисян на фестивала Софийски музикални седмици през 2010 година, дуото се завръща на сцената на престижния форум с нова програма, включваща две световни премиери: Александър Йосифов и Атанас Атанасов, посветили своите творби на дуото. Ще бъдат изпълнени и други произведения от Антонин Дворжак и Роберт Шуман, както и творби от българските композитори Андрей Стоянов и Александър Текелиев.

Билети се продават на касите на НДК, зала "България" и онлайн чрез ticketsbg.com, Eventim, Ticketlogic, Ticketstream и техните партньори.

Фестивалът е част от културния календар на Столична Община и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.


◊ ПРОГРАМАТА

. Андрей Стоянов „Прощално"
текст Никола Вапцаров

. Александър Йосифов „За теб"
цикъл от пет песни по текстове на Хайнрих Хайне
(световна премиера)

. Атанас Атанасов „Коя си ти?"
две песни из едноименния цикъл по текстове на Евтим Евтимов (световна премиера)

. Александър Текелиев „Кръгозори"
текст Николай Лилиев

. Антонин Дворжак „Цигански песни"
цикъл от седем песни по текстове на Адолф Хейдук
Превод от чешки: Петър Щабеков

* * *

. Роберт Шуман (1810-1856)

„Музикантът" оп. 40, ном. 4 текст: Ханс Кристиан Андерсен
„В чужбина" оп.39, ном. 1, текст: Йозеф Айхендроф
„Войникът" оп. 40, ном. 3, текст: Ханс Кристиан Андерсен
„Интермецо" оп. 39, ном. 2 , текст: Йозеф Айхендроф
„Хидалго" оп. 30, ном. 3, текст: Емануел фон Гейбел
„Орехът" оп. 25, ном. 3, текст: Юлиус Мозен
„Двамата гренадири" оп. 49, ном. 1, текст: Хайнрих Хайне
„Красива люлко на моите мъки" оп. 24, ном. 5,
текст: Хайнрих Хайне
„Контрабандист" оп. 74, ном. 10, текст: Емануел фон Гейбел

Превод от немски: Екатерина Клайн

     
◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ
          
Алек Аведисян. Завършва специалност класическо пеене в НМА „Проф. П. Владигеров” с магистърска степен през 2007 в класа на проф. Асен Селимски. Участва в майсторските класове на Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова и Стефка Евстатиева в София, на Соня Газарян във Виена, Киpи Те Канава и Фредерика фон Щаде в Италия.
 
Алек Аведисян печели първа награда и специална награда на Международния певчески конкурс в Русе „Франц Шуберт”, носител е на трета награда от Академичния конкурс „Хр. Бръмбаров” в София и на първа и специална награда от международния певчески конкурс „Йозеф Хайдн” в гр. София. Певецът е финалист на големите международни конкурси в Тулуза през 2006 г. и в Марсилия през 2007 г., както и на международния камерен конкурс „Роберт Шуман” в Цвикау, Германия. През март 2013 печели трета награда на международния оперен конкурс в град Сполето, Италия

Певецът дебютира в Русенската опера в ролята на Малатеста в операта „Дон Паскуале”. Репертоарът му включва роли като Папагено (Вълшебната флейта), Гулиелмо („Така правят всички”), Белкоре („Любовен елексир”), Онегин („Евгени Онегин”), Зурга („Ловци на бисери”), Марсел и Шонар („Бохеми”). През сезон 2007-2009 година е солист в оперната студия Cnipal в Марсилия. В същия период Алек Аведисян изнася множество концерти в оперните театри на Марсилия, Авиньон и Тулон. Участва в концерт с Филхармоничния оркестър на Кан с диригент Филип Бендер и с Оркестъра на операта на Марсилия с диригент Доминик Тротен. През януари 2010 Аведисян участва в „Отело” (Джузепе Верди) в операта на Монпелие, Франция. Представя се в рамките на летния фестивал в град Рейнсберг, Германия в операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, където изпълнява ролята на Граф Алмавива.

 
Ружка Чаракчиева. Родена в семейство на музиканти в гр. Габрово. Учи в „Интернат за даровити деца и юноши - музиканти” в София като ученичка на академик Андрей Стоянов. След завършване на ДМА София, пианистката специализира последователно в Московската държавна консерватория и във Висшето училище по музика във Виена. Тя е лауреат на международния конкурс „Р. Шуман” в гр. Цвикау (Германия) и е отличена с награди от Международния конкурс за пианисти в Лийдс (Великобритания) и Международния конкурс за пианисти  „Джордже Енеску” в Букурещ (Румъния).

Едновременно с педагогическата си дейност като професор в НМА „Проф. П. Владигеров” в София, Р. Чаракчиева концертира у нас и в чужбина като солов изпълнител и участник в камерни формации. Богатият й репертоар включва творби от всички стилове и епохи. Пианистката е партнирала на редица български певци и инструменталисти на международните конкурси „Чайковски” в Москва, „Маргарита Лонг и Жак Тибо” в Париж, „Коциян” (Чехия) и Конкурса на млади оперни певци в София.

Ръководител на майсторски класове заедно с проф. В. Аврамов (с когото имат дългогодишно сонатно дуо) в Германия (Баден-Баден и Ваймар), „Варненско лято” и „Софийски музикални седмици”. Сътрудничи в майсторски класове на проф. Янош Щаркар, проф. Серджю Шварц, проф. Кеворк Мардиросян и проф. Стефан Попов.

Проф. Чаракчиева многократно е участвала като член на жури в академични, национални и международни конкурси за пианисти. Тя е желан гост на форуми като Берлинското биенале, международните фестивали във Ваймар и Баден-Баден (Германия), Международния фестивал в Охрид и Международния фестивал „Скопско лято” (Македония), Брамсовия фестивал в гр. Паланца (Италия), Яначковия фестивал в гр. Острава (Чехия), „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, „Златната Диана”, „Зимни музикални вечери”, „Мартенски музикални дни” и фестивалите за камерна музика в Добрич, Пловдив и Габрово.

Пианистката има много записи за телевизионни и радиопрограми (БНР, БНТ, Радио Букурещ, Радио Будапеща, BBC, Радио Берлин и др.) и е осъществила многобройни студийни записи за грамофонни плочи, компактдискове в България и чужбина. Изнася концерти в САЩ, Япония, Сирия, Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Унгария, Русия, Румъния, Македония, Турция. Навсякъде по света музикалната критика и публика са възхитени от нейното изпълнителско майсторство. През 2003 Ружка Чаракчиева получава високото българско отличие в областта на музикалното изкуство за върхови педагогически и изпълнителски постижения „Златна лира”, а през 2006 – Почетно гражданство на гр. Габрово за приноса й в музикалния живот на града, България и света, както и „Свидетелство за принос – личен и на фамилията й – за изграждане на гр. Габрово в миналото и днес”. През 2008 е удостоена с националната награда за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство „Кристална лира” от СБМТД, Класик ФМ радио, Министерството на културата, както и с почетен медал на НМА „Проф. П. Владигеров” и почетен плакет от НУИ „Проф. В. Стоянов”, Русе.

Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
21.05.2013 г. 14:50
Посетено:
2214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/17065-vokalni-impresii-kontsert-na-alek-avedisyan-i-ruzhka-charakchieva