Музика

Тода Раба – благодарност на 4 еврейски езика

Концерт, посветен на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста

Тода Раба – благодарност на 4 еврейски езика


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 май, събота, от 18.00 ч., в рамките на Майския салон на изкуствата 2013, в Концертното студио на Радио Варна ще прозвучи еврейска музика под наслов „Тода Раба” – в превод от иврит благодарност. Благодарност е и съкровеното послание на музикалното събитие, посветено на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери всички свои 48 000 поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.

В мемориалния концерт, изготвен по поръчка на Община Варна, ще се изявят трима известни творци - Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. Солистката Даниела Димова ще изпълни песните, включени в концерта, на 7 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски - древният език, на който е говорил Христос.

Концертът „Тода Раба” ще бъде представен освен във Варна, в Добрич, София и други градове.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Акцентът ще бъде поставен върху творби като „Каддиш” от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на баща си) и „Кол Нидрей” от Макс Брух (Кол Нидрей - молитва, която се чете в Деня на мъртвите Йом Кипур, когато в почит на мъртвите не се приема храна и не се пият течности). Специално място в програмата е отредено на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война.

Премиерни за България са трите песни на Мануел Моранте „Куатро аньос де амор”, „Ночес, ночес, буенас ночес” и „Нани, нани”, както и „Шлуф, майн тохтер” от Николай Кауфман. С изключение на две творби, всички останали изпълнения ще бъдат премиерни за Даниела Димова и Жанета Бенун-Николаева, в чиито репертоар отдавна присъстват песни от еврейската музикална съкровищница. През 2007 г. излезе техният компактдиск „Сефарадски песни” – транскрипция на Жул Леви и „Кабаретни песни” от Арнолд Шьонберг, а през 2008 г. се появи и втори компактдиск „Ешкеназки песни”, обработени от акад. Николай Кауфман и творби от Курт Вайл.

Произведенията в концерта „Тода Раба”, обработени от Жул Леви, са най-много. Те са подарени лично от композитора на Жанета Бенун по време на концерт с най-новите му произведения в Еврейския дом във Варна. Част от тези песни Даниела Димова и Жанета Бенун изпълняват на Европейския музикален фестивал през 2005 г. във Варна и София. След софийския концерт Жул Леви поощрява тяхната идея за включване на цигулка, която присъства и в сегашния концерт чрез аранжиментите, направени от Жанета Бенун-Николаева и Красимир Щерев.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Даниела Димова - сопран

Завършва през 1990 г. оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” София, в класа на проф. Реса Колева. През 1991 г. специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим, а през 1993 г. в курса по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова. През 1998 г. специализира италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия. През 1990 г. дебютира на сцената на Русенската опера, а от 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера. Даниела Димова участва в оперни спектакли, камерни концерти и рецитали в Германия, Австрия, Дания, Холандия, Русия, Норвегия, Египет, Гърция, Чехия, Китай, Корея, Хонк-Конг и др. Наред с изпълнителската си дейност Даниела Димова развива активна обществена и културна дейност. Организира и реализира редица интересни проекти в областта на музиката за изпълнение на по-неизвестни и рядко изпълнявани в България музикални произведения. Спечелва конкурсите за директор на ОФД – Варна (2009) и за директор на новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна, в който от средата на 2010 г. са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Даниела Димова е носител на редица престижни награди, сред които: “Златно перо” (2011) на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта” за принос към българската култура и възраждане на прекъсналата за 20 години традиция на оперните празници в Летния театър с първото издание на Опера в Летния театър – Варна 2010; “Кристална лира” (2007) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в оперното изкуство; награда “Варна” (2007) за принос в развитието на оперната и камерната музика; две номинации от Организацията на евреите в България „Шалом” за годишните награди „Шофар” (2006 и 2009) и др.


Жанета Бенун-Николаева - пиано

Емоционално свързана с концерта „Тода Раба”, Жанета Бенун-Николаева с вълнение преразказва спомените на двамата си родители, които в нощта срещу 10 март 1943 г. очаквали депортацията си. В Дупница влаковата композиция била готова, баба й стягала със сълзи на очи куфарите, в които трябвало да се намери място и за чеиза на дъщерята... В същото време в Русе един еврейски юрист, заличен от списъка на адвокатската колегия и запратен от месеци в каменоломната, също се подготвял за фаталното пътуване... За щастие, на сутринта се разбрало, че депортацията се отменя, а следващата година запознала и събрала бъдещите родители на Жанета в семейство.

Жанета Бенун-Николаева е родена в Русе. Завършва Музикална гимназия в родния си град в класа по пиано на Хачик Михранян и Консерватория в София при проф. Лили Атанасова през 1974 г. Същата година става лауреат на националния конкурс „Св. Обретенов“ - Провадия. Работи като преподавател по пиано в Музикалната гимназия - Русе. Има редица изявени ученици, лауреати на наши и международни конкурси. Пианист и хормайстор на смесен хор “Дунавски звуци”  - Русе (1978-1988), смесен хор “Лидия Душек” - Варна (1995-2005) и смесен хор „Морски звуци” Варна (от 2009) Трите хора са носители на редица награди на български и международни конкурси. От 1988 г. е пианист-корепетитор във Варненска опера. От 1995 г. активно участва и в концертния живот на Варна, Русе, София, както и в ММФ “Варненско лято”, Европейския музикален фестивал и др. Kонцертира в Испания, Швейцария, Германия, Турция, Гърция и др.


Красимир Щерев - цигулка

Завършва НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова, а след това и бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалността инструментално изкуство – цигулка в АМТИИ при проф. Недялчо Тодоров. В БНР записва цикъл клавирни квартети от Лудвиг ван Бетовен с проф. Георги Кънев. От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив и нейния камерен оркестър. От 2003 до 2006 г. е член на австрийския „Виена Валцер оркестра". От 2004 г. работи в ОФД – Варна, като успоредно участва и във Варненския камерен оркестър, с който има солови изяви. Концертира с тези оркестри в световноизвестни зали като „Брукнерхаус Линц”, ”Токио Опера Сити”, „Окаяма Симфони Хол”, ”Йокохама Минато Мираи Хол” и други. След успешно издържан конкурс от февруари 2009 г. става концертмайстор на ОФД – Варна, сега на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.05.2013 г. 17:33
Посетено:
1601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16955-toda-raba-blagodarnost-na-4-evreyski-ezika