Музика

Покана за концерт на 11 май от Опера Стара Загора

В програмата: песни, арии и ансамбли от български композитори

◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

Българското в нас
„Що е божа дарба – то за свят е чудо.“
И шарено, и пъстро, красиво и звучно, близко и омайно. Една песен като цвете, мелодии като магии, звуци като чанове.

Това е нали? Носим го в душата си, търсим го къде ли не по света, за да разберем, че е винаги с нас, в спомена за майчината песен и къщата на дядо.

Модерни и съвременни, ние сме неотменна част  от българската традиция и култура. Да помним и да вдъхновим – с това пожелание, на 11 май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, Държавна опера Стара Загора ще представи един концерт с българска музика. Песни, арии и ансамбли от български композитори ще бъдат изпълнени от участниците във вокална студия към хора на Операта. Тази форма за допълнителна квалификация започва работа преди около 10 години под ръководството на професор Реса Колева. Усъвършенстват се вокалната постановка и  интерпретация, сценичното поведение и танцови умения.
През тази година, след почти 2 месеца работа, Оперната студия ще представи своята програма, която е изцяло посветена на българската музика. Традиция е Старозагорската опера да представя оперите на българските композитори, много от които са имали премиерата си на нашата сцена.

Музиката на Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов и Парашкев Хаджиев, ще ни даде усещането за празничност, традиция и онова особено чувство, което ни кара да се усмихваме и да бъдем и озарени.

Участниците в Оперната студия са: Виолета Димитрова, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Мария Иванова, Кремена Райчева, Екатерина Илиева, Ивайло Йовчев, Петър Янкулов и Теодор Петков. Солисти ще бъдат Георги Динев и Борис Тасков. Художествен съпровод на пиано – Павлина Кангалова, Светлана Денева и Мануела Манолова.


• На 11 май, събота от 11 часа в залата на Драматичния театър в Стара Загора, да бъдем заедно в деня на  Светите равноапостоли и славянобългарски просветители  Кирил и Методий, с българската музика!

Автор: Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
07.05.2013 г. 17:23
Посетено: 921
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16949-pokana-za-kontsert-na-11-may-ot-opera-stara-zagora