Музика

В деня на Европа - концерт на Формация "Юлангело" в Русе

70 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война

В деня на Европа - концерт на Формация "Юлангело" в Русе
Снимка: архив МВнР, Концерт на формация “Юлангело“ във Варшава, 11 март 2013


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Формация "Юлангело" в Русе

На 9 май 2013 г. в Дом „Канети” - залата на Международно дружество „Елиас Канети” (ул. „Славянска” 12) в Русе от 18.30 ч. вокална формация „Юлангело” ще изпълни концертна програма по случай празника на Европа и отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Концертът се организира от Международно дружество „Елиас Канети”  в Русе.

Специално за тази годишнина музикантите от мъжката певческа формация „Юлангело” подготвиха концертна програма от избрани еврейски и православни песнопения, която за първи път ще бъде представена на българска сцена в Русе. В рамките на Международната кампания по повод годишнината от спасяването на българските евреи, организирана от Министерството на външните работи на Република България, програмата беше представена пред чуждестранна публика във Варшава на 11 март 2013. На 8 май 2013 г. от 19.00 ч.  предстои концерт в театър “Одеон” в Букурещ, а в средата на годината и изява в Рим.

На 10 май в зала „Култура” в Русе, Международно дружество „Елиас Канети” ще представи унгарския документален филм ”Изходът по Дунава”, посветен на спасяването на българските евреи, а на 25 юли - денят на рождението на своя патрон - дружеството организира международна конференция в Русе на тази тема. 

Входът за събитията е свободен.

***

Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста - е спряно от цялото българско общество, благодарение на акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 година, начело със заместник-председателя на българския парламент Димитър Пешев, на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (на 9 март 1943). Решението на Св. Синод на Българска православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони за дискриминация на евреите, също оказва водеща роля в спасяването им.



Автор:
Ивона Христова
Публикация:
06.05.2013 г. 13:41
Посетено:
1448
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16939-v-denya-na-evropa-kontsert-na-formatsiya-yulangelo-v-ruse