Музика

Теодосий Спасов и фламенко звездата Арканхел с голям концерт във Варна

"Братимене" – мултикултурен проект, събиращ музика и танц в разтърстващ спектакъл

Теодосий Спасов и фламенко звездата Арканхел с голям концерт във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Теодосий Спасов и фламенко звездата Арканхел с голям концерт във Варна

26 април, зала 1,
Фестивален и конгресен център, Варна

Европейският музикален фестивал Варна 2013 навлезе в своите върхови събития. С извънмерен успех завърши концертът на най-стария действащ бароков оркестър в света „И Музичи ди Рома” на 18 април. Италианските майстори докоснаха толкова дълбоко сърцата на варненската публика с „Четирите годишни времена на Вивалди”, че аплаузите и виковете „Браво!” не секваха, докато развълнуваните музиканти не излязоха със своите благородни старинни инструменти на немислимите три биса.

Следващият връх на пролетния фестивал на Варна е на 26 април във Фестивалния и конгресен център, когато публиката на морския град ще стане участник в мултикултурния проект „Братимене”, чийто идеолог е голямото българско име в world музиката Теодосий Спасов. За него побратимяването (братименето) е процес, който съпътства творческите му търсения от години, срещайки го с други големи артисти, негови сродни души. А точно този проект смесва кръвта на българската и на испанската традиция в една запалителна музикална смес.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Балканската линия на Теодосий Спасов преплита своята енергия с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото Арканхел. Обявен единодушно от критиката за наследник на великия Енрике Моренте, певецът от Уелва е едно от водещите имена сред новата генерация в жанра. Арканхел впечатлява в международен мащаб със своята творческа интерпретация на класическия jondo репертоар, като с изтънченото си въображение често преминава отвъд границите на традиционното фламенко.

В проекта са привлечени и две големи имена на съвременната инструментална фламенко култура – перкусионистът Агустин Диасера и китаристът Дани де Морон. Страст и красива зрелищност обещава и специалното участие на магнетичната танцьорка Ана Моралес  – една от ярките звезди на съвременния испански танц.
 
Така музика и танц ще съберат в един синкретичен спектакъл ритмите на българската и на испанската традиция, а варненските почитатели на свободната музика ще имат щастието да станат свидетели на концерт, който обещава да се превърне в разтърсващ сетивата музикален ритуал.

Проектът „Братимене” се реализира в партньорство с Рока България, част от мулти-националната компания Roca със седалище е в Барселона, и с подкрепата на Посолството на Испания в България. В България компанията
Roca подкрепя визуалните изкуства и музиката и има продължително партньорство с Теодосий Спасов, чийто най-нов резултат е проектът „Братимене”.


Билетите за концерта на цени от 20 до 40 лв. В момента са останали единствено ограничен брой билети от 30 и 40 лв. Продават се на касата на Фестивалния и конгресен център и на тел. 052 390 801.



Автор:
Мария Иванова
Публикация:
25.04.2013 г. 13:07
Етикети:
Посетено:
1404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16897-teodosiy-spasov-i-flamenko-zvezdata-arkanhel-s-golyam-kontsert-vav-varna