Музика

Традиционно изпълнение на "Матеус Пасион" на Й. С. Бах

24 април 2013 г., 19.00 ч., Аула Максима на СУ „Св. Климент Охридски"

Традиционно изпълнение на "Матеус Пасион" на Й. С. Бах


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Възкресение Христово (на
24 април), за седма поредна година в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще прозвучи величествения „Матеус Пасион” на Й. С. Бах, под диригентството на маестро Йосиф Герджиков. Това е една  от  най-забележителните творби на композитора, създадена по глави 26. и 27. от Евангелие според Матея, пресъздаващи събитията от Страстната седмица - страданията Христови, пътя до Голгота и Разпятието.

Изпълнението на „Матеус пасион" за поредна година се организира от фондация „Бахово общество в България”, с подкрепата на Cantus Firmus, Културния институт и Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски" и е част от програмата на „Европейския музикален фестивал", в подкрепа на кандидатурата на гр. София за Европейска столица на културата 2019.

По традиция специален гост на събитието ще бъде австрийският тенор Виргил Хартингер. Той ще изпълни ролята на Евангелиста, а негови партньори-солисти на сцената ще бъдат: Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова - Динова (алт), Пламен Бейков (бас) и Петър Данаилов (бас-баритон). Участие в концерта ще вземат още: Камерен смесен хор „Св. Троица", с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българска асоциация по музикотерапия и Камерен оркестър от инструменталисти, съставен от изтъкнати наши солисти от големите държавните оркестри, с диригент Йосиф Герджиков.


През 2012 г., за представянето на пасионите от Й. С. Бах в България, фондация „Бахово общество в България” е удостоена с престижната награда „Златно перо”, връчвана ежегодно от Classic FM радио за изключителен принос към българската култура и изкуство.

Тази година събитието се провежда под патронажа на кмета на гр. София, г-жа Йорданка Фандъкова. Очаква се присъствието и на други официални гости, сред които: Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит и ставрофорен иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийската Света митрополия и предстоятел на храм "Света София".



◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАТЕУС ПАСИОН


Традицията на Разпети петък да бъдат изпълнявани музикално-сценични произведения, пресъздаващи страданията и кръстните мъки на Иисус Христос, е поставена от Йохан Кухно в Лайпциг през 1717 г.

Като част от тази традиция, през 1725 г. Бах композира „Матеус Пасион“
(на немски: Matthäus-Passion) (BWV 244) - един от шедьоврите в Пасионно-ораториалния музикален жанр. Текстът е съставен от глави 26. и 27. на Евангелие от Матей (в превод на немски от Мартин Лутер), както и от стихове на либретиста Пикандер (псевдоним на Christian Friedrich Henrici). Оригиналното заглавие на творбата на латински е Passio Domini Nostri J. C. Secundum Evangelistam Matthaeum.

Произведението е написано за два хора и два оркестъра. Първата част е по-кратка от втората, а цялото произведения трае почти 4 часа. Предполага се, че за първи път то е било изпълнено пред публика в Лайпциг на 11 април 1727 г., но без особен успех. След това Бах прави няколко преработки до 1740 г.

Преоткриване на творбата
През 1829 г., почти 100 години след първото изпълнение, творбата е преоткрита от Феликс Менделсон Бартолди и изпълнена пред препълнена зала и възторжена публика в Берлин. С това Менделсон поставя началото на изпълненията на църковните творби на Бах, които до този момент са потънали в забрава.


. Билети: на касата на Cantus Firmus в зала „България”, онлайн на ticketsbg.com или на място, в деня на събитието.

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
22.04.2013 г. 15:10
Етикети:
Посетено:
1932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16867-traditsionno-izpalnenie-na-mateus-pasion-na-y-s-bah