Музика

Калуди Калудов празнува "35 години на сцената" в Русенската опера и в Плевен

Тенорът на България в ролята на Дон Карлос от едноименната опера на Джузепе Верди

Калуди Калудов празнува "35 години на сцената" в Русенската опера и в Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

Калуди Калудов празнува "35 години на сцената" в Русенската опера и в Плевен


"Дон Карлос" – 13 април, събота, 19 часа, Зала „Опера”
Диригент Антони Габриеле

Операта „Дон Карлос” е дългоочаквана и харесвана продукция на Русенската опера. С нея ще продължи честването на 200-годишнината на Джузепе Верди в русенския оперен театър. Но на неговата сцена в тази тържествена вечер ще бъде отбелязана още една забележителна годишнина. Тенорът на България Калуди Калудов избра именно русенската сцена и този спектакъл, за са отбележи 35-годишното си звездно присъствие на българската и световната оперна сцена. За своя юбилей той е събрал по достойнство истинско съзвездие от български певци от по-новото поколение. Ще му партнират известният русенски бас Ивайло Джуров, забележителният баритон Петър Данаилов, мащабният бас Емил Желев, изящното сопрано Анна Дитри и впечатляващото мецосопрано Даниела Дякова. Обкръжението от младите певци доказва само едно – незалязващата пролет в гласа на знаменития тенор Калуди Калудов. Режисьор на постановката на операта „Дон Карлос” е румънският режисьор Кристиян Михайлеску. Сценографията и костюмите са на Виорика Петрович. Премиерата се е състояла 28 март 2008 година в рамките на „Мартенски музикални дни”.

В същия състав, оркестъра на Русенската опера и с участието на Общински смесен хор „Гена Димитрова” – Плевен, спектакълът на операта „Дон Карлос” ще бъде представен и на сцената на Плевенския драматичен театър „Иван Радоев” на 15 април, понеделник, 19 часа. В ролята на Елизабет Валоа – Габриела Георгиева, която се гордее със своите велики вокални педагози Калуди Калудов и Гена Димитрова.

Гостуването на Русенската опера със спектакъла на операта „Дон Карлос” в Плевен е част от дългосрочната политика на Русенската опера да гастролира регулярно със спектакли в региона. „Плевен няма вече оперен театър, но има оперна публика – споделя Найден Тодоров, директор на Русенската опера. - И това ни провокира да започнем отначало с еднократно гостуване, а сега вече сме в Плевен всеки месец с различни спектакли. И билетите са изкупени веднага. Не е вярно, че интересът към нашето изкуство умира. Гостуваме с голям успех в различни български градове и хората ни очакват с нетърпение! Затова решихме да направим този голям звезден подарък на Плевен със спектакъла на „Дон Карлос”, където след Русе, празникът „Калуди Калудов – 35 години на сцената” продължава! Забележете с какъв солистичен състав отиваме. Към Русенската опера ще се присъедини и Общински хор „Гена Димитрова”, който е на много високо ниво – в него пеят професионални певци. А хората заслужават да им представим най-доброто!”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАЛУДИ КАЛУДОВ

Калуди Калудов е участвал в над 20 различни постановки на операта „Дон Карлос” по целия свят. Партнирал си е на сцената с най-големите оперни имена и диригенти. Ролята на Дон Карлос му донася и най-големите международни успехи наред с емблематичните за певеца роли на Форесто от „Атила” на Верди, Де Грийо от операта „Манон Леско”, на Каварадоси от операта „Тоска” на Пучини. Своя дебют в ролята на Дон Карлос прави през 1988 година на сцената на Софийската опера в постановката на Пламен Карталов – изпълнява се пълната версия на „Дон Кралос” от 5 действия. Негови партньори на сцената са Никола Гюзелев, Никола Смочевски, Стефка Минева, Людмила Хаджиева. Незабравимо ще остане партньорството му със Стефка Евстатиева – публиката и музикалната критика до днес продължават да считат двамата изпълнители за еталон на образите на Дон Карлос и Елизабет в историята на българското и световното оперно изкуство. За радост на меломаните съществува запис на операта „Дон Карлос” с участието Калуди Калудов и Стефка Евстатиева. Калуди Калудов участва и в неповторимия спектакъл-честване с „Дон Карлос” на Николай Гяуров на сцената на Софийската опера в компанията на Цветелина Василева, Виолета Урмана, Нико Исаков, Светозар Рангелов, Петър Бакърджиев, Людмила Хаджиева – спектакълът е заснет от БНТ.

Калуди Калудов завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. Още като студент постъпва като солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика.

Внушителен е и концертния му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, „Камбаните” на Рахманинов. Има студийни записи  и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др. Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от 15 години, доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, хоноруван преподавател на НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия и др.





Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
11.04.2013 г. 19:44
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16775-kaludi-kaludov-praznuva-35-godini-na-stsenata-v-rusenskata-opera-i-v-pleven