Музика

Световна премиера на албума "Reflections"

Най-новият проект на „Ангел Заберски трио” звучи за първи път пред публика на „Камерна сцена Пловдив”

Световна премиера на албума "Reflections"


◊ СЪБИТИЕТО

Световна премиера в Пловдив ще има албумът "Reflections" („Отражения”) на „Ангел Заберски трио”.

На 10 април от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив за първи път пред публика Ангел Заберски-син (пиано), Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов (ударни) ще представят композициите от най-новия проект на формацията. Музиката в него е изцяло авторска – пиесите са написани от Ангел Заберски. 

Това не е точно джаз, а приложна музика. В нея има елементи от джаза, от филмовата, дори от класическата музика. Две от пиесите са с лека фолклорна насоченост,  нямат общо с автентичния български форклор, но напомнят звученето му – коментира Ангел Заберски. Единственият джазов стандарт в албума е по мой аранжимент – допълни той.

Ангел Заберски е сред най-активните джазови музиканти в страната. Напоследък работи предимно с големи формации, затова записването на „Отражения” самият той определя като завръщане към корените, към началото на неговата кариера, която е започнал именно с формат трио. С Борис Таслев и Стоян Янкулов е удоволствие да се работи. Те откликват адекватно на идеите ми, допълваме се прекрасно и в музикален план нещата се получават много бързо – обяснява пианистът.

В момента албумът "Reflections" се миксира. Заберски се надява до срещата с публиката на „Камерна сцена Пловдив” дисковете да са готови.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО"

Ангел Заберски-син
е пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. Син е на композитора и музикален педагог проф. Ангел Заберски. През 1996 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, в класа по композиция на Димитър Тъпков). От 1996 до 2000 г. работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио. През 1998 г. основава собствено джаз трио, а през 2000 г. — джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция. През 2002 година е удостоен с наградата „Кристална лира“ в категория „Джаз“.

Добилият международна популярност от участията си в конкурса „Евровизия” Стоян Янкулов-Стунджи е сред най-талантливите джазови барабанисти у нас. Свирил е с Биг бенда на БНР. Партнира в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

Майсторът на ниските честоти Борис Таслев е роден през 1979 г. На шестгодишна възраст започва да изучава класическа китара. През 1997 г. завършва музикално училище, а през 2002 г. НМА „П. Владигеров”.  От началото на 2002 г. свири с оркестъра на музикалния театър “Ст. Македонски.  Работи  с триото на китариста Пламен Петров, с етно-фюжън формациите “Канопус”, “Икадем”, “Брейнсторм”, група “Латинопартизани”, в салса и тимба групите „Манго Дуенде”, ”Тумбаито”, „Ире”. Участва в проекта на Борислав Петров „Джазаница”, в „Димитър Льолев Октет”, в Биг бенд “Брас Асоциация”. Партнира в концерти на Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и др. Има множество изяви на фестивали в България, Франция, Румъния, Австрия, Турция, Италия, Германия, Белгия, както и в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия.


. Концертът се осъществява с подкрепата на фирма „Дерони” и Община Пловдив – кандидат за Европейска столица на културата 2019.Автор: Гергана Семерджиева, за „Камерна сцена Пловдив”
05.04.2013 г. 15:02
Посетено: 1103
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16727-svetovna-premiera-na-albuma-reflections