Музика

Неделно матине на Гинка Гичкова и оркестър "Симфониета" – Варна

В програмата: произведения от Бах, Хайдн и Моцарт

Неделно матине на Гинка Гичкова и оркестър "Симфониета" – Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Неделно матине
31 март, 11:00
Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна

Камерен ансамбъл „Симфониета“
Диригент проф. Милко Коларов

Рецитал на цигуларката Гинка Гичкова

. Йохан Себастиан Бах – Ария за цигулка и струнен оркестър
. Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър, до мажор
. Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър №3, сол мажор

Вход свободен


◊ ПРОГРАМАТА

Първата творба, която ще бъде представена е изключително популярната Ария от Йохан Себастиан Бах (1685-1750). Независимо, че е създадена като част от сюита за струнен оркестър №3, Арията от великия немски композитор има свой собствен живот в различни аранжименти за глас, квартет, пиано, поп и джаз изпълнения.

Йозеф Хайдн (1732-1809) написва своя до мажорен концерт за цигулка и оркестър през 1765 г., малко след като постъпва на служба при дългогодишния меценат - унгарския княз Естерхази. 

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791) - концерт за цигулка и оркестър №3, сол мажор, е създаден през 1775 г., когато нейният автор е едва на 19 години. В тази творба, наред с оригиналната солова партия на цигулката, интересни творчески задачи има и съпровода на оркестъра, особено в неочаквано решения финал.  


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Гинка Гичкова започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“ – Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Дълги години развива успешна концертна дейност. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “П. Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун.
 
Сериозна инвестиция в профилирането и диференцирането на музикално-културното многообразие на Варна и особено в опазването на постигнатите ценности е дейността на Оркестър Симфониета - Варна. Той е създаден през 2004 г. към Община Варна и се утвърди в културния живот на града със своите стилово издържани програми, участие на именити български солисти и млади дарования. Художествен ръководител на оркестъра е композиторът и диригентът проф. Милко Коларов, с когото оркестърът свързва всичките си инициативи. През 2006 г. Симфониета е отличен с награда Варна за “успешните му изяви и промяна в стила на музикалния живот на Варна”.

Милко Коларов (1946) е завършил Музикалната академия в София – композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж. След дипломирането си през 1973 развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличаван многократно с престижни национални и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света – Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Бил е член на жури на редица наши и международни конкурси. Председател е на Фондация "Добри Христов".


Автор:
Оркестър Симфониета
Публикация:
27.03.2013 г. 16:52
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16659-nedelno-matine-na-ginka-gichkova-i-orkestar-simfonieta-varna