Музика

Фортисимо Клас тръгва на турне

Концерти в Разград, Стара Загора, София, Плевен

Фортисимо Клас тръгва на турне


◊ СЪБИТИЕТО

Фортисимо Клас тръгва на турне

Максим Ешкенази, Веско Пантелеев-Ешкенази, Любо Нейков, Печенката и други музиканти и популярни личности стават част от концертите на Фортисимо Клас.
 
Фортисимо Клас ще изнесе серия концерти на над 4000 деца. В рамките на програмата през последната година професионални музиканти влязоха в часовете по музика на четвъртокласници и ги запознаха с музикалните инструменти от симфоничния оркестър.

Виртуозният диригент Максим Ешкенази, идеен създател на програмите от семейство Фортисимо (Фортисимо Фест, Фортисимо Клас, Фортисимо Фамили) пристига отново у нас, за да дирижира всички четири концерта в София и извън столицата. Специален гост на музикалните събитията е световната ни шампионка по бийтбокс Адриана Николова-Печенката. Със своите изпълнения тя изкарва спектаклите от рамките на класиката и показва, че тази музика може да бъде в отличен синхрон с младо изкуство като бийтбокса.


◊ ПРОГРАМАТА

Първият концерт ще се случи в Разград (20.03.), където Разградска филхармония "Проф. Димитър Ненов" и солистът Чавдар Вълков (цигулка) ще изпълнят както класически произведения от Вивалди, Бах и Бетовен, така и разпознаваеми теми от игри като Angry Bird и любими филми като от Star Wars до Spiderman. Водещ на първия концерт е харизматичният журналист, който сме свикнали да виждаме предимно рано сутрин - Виктор Николаев.
 
Следващата спирка от турнето на Фортисимо Клас е Стара Загора (22.03.). Микрофонът на водещия е поверен на актьора Стефан Рядков, който от "Ку-ку" до днес е един от най-разноликите телевизионни и театрални персонажи. Там Чавдар Вълков си партнира с музикантите от Държавна опера Стара Загора.

Зала "България" в София (27.03.) ще се изпълни с деца, които попадат в ръцете на ветерана сред водещите на Фортисимо Клас - Любо Нейков. Актьорът за поредна година застава пред изключително взискателна детска публика, за да я разсмее, пък и да демонстрира едно пицикато. Веско Пантелеев Ешкенази ще солира и смайва със своя талант, а сцената на Фортисимо Клас е още едно място, което го събира с Печенката, след като двамата записаха парче по "Либертанго" на Астор Пиацола. 

Ден по-късно журналистът Ани Цолова води спектакъла на Форисимо Клас в Плевен (28.03.). Чавдар Вълков отново излиза на сцената като солист. Събитието е последното от серията концерти, в които ще зазвучат произведения, специално подбрани и съобразени с детската публика. Наред с класически теми и филмова музика, в програмата влиза и "Дяволски танц" на Добри Палиев, с който ще бъдат представени любимите на децата ударни инструменти.

Директор на Фортисимо Клас и организатор на всички събития е цигуларят Хари Ешкенази, който през последните години работи в посока по-атрактивно и полезно обучение по музика в началните класове. Концертите се организират специално за деца от училищата, които се включиха в програмата през 2012/2013 година.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Фортисимо Клас е новаторска програма за обучение по музика, насочена основно към учениците от трети и четвърти клас.

Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър, а именно: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. По време на всеки урок вниманието на децата се насочва към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и към многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и съвременни. Лекторите са млади музиканти, които с отдаденост работят за оформянето на богата култура, критичност и музикален вкус у подрастващите.

Основен вдъхновител на Фортисимо Клас е диригентът Максим Ешкенази, който пренася у нас най-ценното от дългогодишния си опит в образователните програми в САЩ. Големият стремеж на организаторите и участниците е да възродят интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

Фондация "Америка за България" осигурява цялостно финансиране и оказва изключителна подкрепа за осъществяването на програмата както в София, така и извън столицата. Благодарение на нея часовете на Фортисимо Клас са безплатни за общинските училища, като всяко едно има възможност да кандидатства и да стане част от програмата.


Автор: Фортисимо Клас
20.03.2013 г. 18:09
Посетено: 1471
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16612-fortisimo-klas-tragva-na-turne