Музика

За девети път "Млади виртуози" от цял свят ще свирят в София

Специално изработена майсторска цигулка ще е наградата за най-талантливия български участник

За девети път "Млади виртуози" от цял свят ще свирят в София
Награждаване на "Млади виртуози" 2012


◊ СЪБИТИЕТО

Млади виртуози от 15 страни ще вземат участие в деветото издание на международния конкурс “Млади виртуози”. Той започна с концерт на лауреатите от предходната година в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и ще продължи с конкурсната програма до 17 март, когато ще научим и победителите в четирите възрастови категории.

През 2013 г. надпреварата “Млади виртуози” ще бъде за специалностите „Цигулка” (за първи път до 23 години) и „Композиция” (до 35 години). Форумът продължава цяла седмица и ще премине под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а международното жури ще оценява виртуозността на кандидатите, представители на различни краища и школи по света.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

“Организираме този конкурс за девета поредна година и той се превърна в истинско музикално събитие, както за младите таланти от целия свят, така и за българските меломани. Форумът дава възможност на участниците да се състезават помежду си в една изключително творческа и артистична атмосфера. Освен това във времето на надпреварата изпълнители, музикални теоретици и композитори от цял свят ще имат възможността свободно да контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. Щастлива съм и за това, че залата на музикалното училище традиционно ще отвори врати и за стотици меломани, любители на класическата музика, които ще дойдат да се насладят на морето от таланти, участващи в конкурса”, обясни Милка Митева, директор на НМУ “Любомир Пипков”.

За участие в тазгодишното издание на “Млади виртуози” са се записали музиканти от Япония, Тайван, Испания, Германия, Русия, Сърбия, Чехия, Молдовa, Полша, България, САЩ, Южна Корея, Франция, Румъния, Македония.

Наградният фонд на състезанието е 36 250 лв.

Лютиерът Андриан Андреев е изработил уникална майсторска цигулка, която ще получи най-ярко представилият се  цигулар от България. За първи път Кантус Фирмус учредява специална награда - концерт с Оркестър на Classic FM радио за най-талантливия български участник, състезател в конкурса.

Качествата на младите виртуози в категория “Цигулка” ще бъдат оценявани от световни музикални авторитети като австрийската цигуларка и музикален педагог Исидора Шварцберг - Романов от Виена, прочутият цигулар и педагог Захар Брон, Леонид Кербел от Белгия, Григорий Фейгин от Москва, проф. Стойка Миланова от България и диригента Николай Лалов, който работи в Португалия. В категория “Композиция” участниците ще бъдат журирани от композиторите Александър Радвилович, Георги Минчев, Виктор Чучков, Росен Гергов и Георги Арнаудов.

Деветият международен конкурс „Млади виртуози” ще бъде открит в 18.00 часа на 11 март 2013 г. в залата на НМУ “Любомир Пипков” с изпълнение на наградените произведения от категория „Композиция” от 8-мото издание на конкурса. Церемонията по награждаването и Галаконцерт на лауреатите  са обявени за 11.00 часа на 17 март 2013 г. и ще се проведат отново в залата на музикалното училище.

Всеки, който желае може да се наслади както на конкурсната програма, така и на заключителния концерт. Входът за меломаните ще бъде свободен.

Събитието се провежда с изключителното съдействие на Фондация „Америка за България” и с помощта на Мобилтел, МФ „Св. св. Кирил и Методий”, Парк-хотел "Москва" и хотел „Кристал палас”.


Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
12.03.2013 г. 14:35
Етикети:
композицияцигулкамузикаконкурс2013Млади виртуози
Националното музикално училище Любомир Пипков
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16530-za-deveti-pat-mladi-virtuozi-ot-tsyal-svyat-shte-sviryat-v-sofiya