Музика

Kонцерт на оркестър "Симфониета" - Варна

В програмата: произведения от Хиндемит, Брамс, П. Стоянов, солист - Михаил Стоянов (пиано)

Kонцерт на оркестър "Симфониета" - Варна
На снимката: проф. Милко Коларов. Фото Росен Донев


◊ СЪБИТИЕТО

Неделно матине

17 март, 11:00
Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна

Камерен ансамбъл „Симфониета“
Диригент проф. Милко Коларов

Рецитал на пианиста Михаил Стоянов

. Паул Хиндемит – тема и вариации: четири темперамента за пиано и струнен оркестър
. Йоханес Брамс – интермецо оп. 115 №2; Интермецо оп. 117 №1; Интермецо оп. 116 №4
. Пенчо Стоянов – концертино за пиано и оркестър

Лектор - Проф. Пенчо Стоянов д.н.


◊ ПРОГРАМАТА

В първия си концерт за годината Камерен ансамбъл „Симфониета" - Варна продължава наложената близо десетгодишна традиция да представя музика от различни епохи, стилове и национални школи. За първи път ще бъде изпълнена в българска интерпретация една от най-интересните творби на Паул Хиндемит (1895-1963) – тема и вариации: четири темперамента за пиано и струнен оркестър. Създадена през 40-те години на ХХ век вариациите на Хиндемит се изпълняват освен на концертния подиум и като музика към танцови спектакли. Трите интермеци за пиано на Йоханес Брамс (1833–1897) са сред последните му творби. Това е най-висшата музика за пиано, написана от Брамс и е изключително предизвикателство за всеки изпълнител.

Концертиното за пиано и оркестър е сред най-често изпълняваните творби на Пенчо Стоянов (1931). Изтъкнатият композитор, учен и педагог ще бъде своеобразен домакин на неделното матине в Градската художествена галерия. Неговото непосредствено участие ще се впише в още една запазена марка на неделните матинета на „Симфониета – Варна“ – беседите за музиката, която се представя.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Михаил Стоянов е един от утвърдените пианисти от по-младото поколение с подчертана индивидуалност и въздействащо сценично присъствие. Завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София през 1993 г. в класа на проф. Димо Димов. Специализира при проф. Кристофър Елтън в Кралската академия за музика в Лондон. Специализира и във Виена - при проф. Ласло Гереб в консерваторията "Густав Малер". Концертира в България, Германия, Австрия, Русия, Македония, Гърция. Изпълненията му са издадени от "Балкантон", има записи в БНР, БНТ, Немската телевизия, както и два компакт диска: с австрийска музика (Шуберт, Шьонберг, Хайдмаер) и с българска музика (П. Владигеров, Д. Ненов, П. Стоянов). През 2004 г. прави феноменално изпълнение на клавирния цикъл "Ludus tonalis" на Хиндемит. Член е на Съюза на българските композитори и е автор на камерна и симфонична музика.

Проф. д.н. Пенчо Стоянов е крупна фигура в съвременната българска музика – композитор, теоретик, педагог. Ученик е по композиция на Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров. Специализира в Московската консерватория композиция при А. Хачатурян и теория на музиката при В. Протопопов, В. Цукерман и С. Скребков. Като дългогодишен професор по музикален анализ и композиция в Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София, П. Стоянов е изградил няколко генерации ярки музикални творци и музиколози. Автор е на симфонични и камерни творби, солови и хорови песни, музикално-теоретични трудове и др. За своята дългогодишна  музикално-творческа, педагогическа и обществена дейност проф. Пенчо Стоянов е удостоен с авторитетни награди.

Сериозна инвестиция в профилирането и диференцирането на музикално-културното многообразие на Варна и особено в опазването на постигнатите ценности е дейността на Оркестър "Симфониета - Варна". Той е създаден през 2004 г. към Община Варна и се утвърди в културния живот на града със своите стилово издържани програми, участие на именити български солисти и млади дарования. Художествен ръководител на оркестъра е композиторът и диригентът проф. Милко Коларов, с когото оркестърът свързва всичките си инициативи. През 2006 г. "Симфониета" е отличена с награда Варна за “успешните му изяви и промяна в стила на музикалния живот на Варна”.

Милко Коларов (1946) е завършил Музикалната академия в София – композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж. След дипломирането си през 1973 развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличаван многократно с престижни национални и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове.

Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света – Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Бил е член на жури на редица наши и международни конкурси. Председател е на Фондация Добри Христов.


◊ ОЧАКВАЙТЕ!

На 31 март, отново в Градската художествена галерия от 11:00 часа концерта на проф. Гинка Гичкова и Камерен ансамбъл „Симфониета“ под диригентството на проф. Милко Коларов.

В програмата: творби от Й. С. Бах,  Хайдн и Моцарт.

Автор:
Оркестър Симфониета
Публикация:
10.03.2013 г. 19:59
Етикети:
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16521-kontsert-na-orkestar-simfonieta-varna