Музика

"Пистамашина" записа своя музикален химн

Алтернативният музикален и визуален проект с видео от пърформънса „Културен ремонт”

"Пистамашина" записа своя музикален химн
На снимката: Кадър от пърформънса "Културен ремонт", София, 2012 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ВИДЕОТО

Провокативният музикален и визуален проект „ПИСТАМАШИНА” записа химн. В типичния им стил на изразяване, от „ПИСТАМАШИНА” споделят, че химнът започва да се рее безпрепятствено в галактическото пространство под формата на радиовълни.

Изневерявайки донякъде на своята лична традиция, „ПИСТАМАШИНА” са направили и видео към химна „THE MACHINE” с кадри от пърформънса им „Културен ремонт”, който се състоя преди броени месеци пред Народния театър в София по време на фестивала “Sofia Contemporary”.


◊ КОИ СА "ПИСТАМАШИНА"

„ПИСТАМАШИНА” започва през 2005 г. от група музиканти, които са се почувствали уморени и отегчени от членуването в други банди. През 2008 г. те започват да представят по различен начин идеите си за музика и изкуство – както те самите казват, по нов, неопределен, андроидски начин.

Музикантите от „ПИСТАМАШИНА” използват нинджа маски и мотоциклетни каски и остават анонимни като лица.

Стилът на „ПИСТАМАШИНА” е смесица от различни музикални жанрове: алтърнатив, хип-хоп, електроника, дъб, джаз и Sci Fi. Той е бунт на свободната душа, а всеки гиг е изключително аудиовизуално изживяване. „ПИСТАМАШИНА” се просмуква във вените – светкавично и ударно.

Те самите споделят за себе си, че съществуват две версии относно произхода на операторите (така се наричат членовете на „ПИСТАМАШИНА”). „Някои мислят, че те идват от България, а други, че са група от роботи-андроиди. До този момент обаче никой не залага главата си в подкрепа на едната или другата хипотеза.”

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.02.2013 г. 11:27
Етикети:
пърформънсмузика
Културен ремонт
Пистамашина
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16410-pistamashina-zapisa-svoya-muzikalen-himn