Музика

Концерт на сицилианския квинтет "Harundo" в Русе

Световна премиера на албума „Копър”. Турнето на групата включва още Пловдив и София

Концерт на сицилианския квинтет "Harundo" в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Alarma Punk Jazz
(с подкрепата на Международно дружество "Елиас Канети")
ви каним на концерт с участието на

Harundo
(Катания, Сицилия)


22 февруари 2013 (петък)
МАХ CLUB, Русе, ул. “Александровска” 84
Начален час: 22.00 ч.
Вход: 5 лв. (на входа на клуба) и 4 лв. в системите на TixGate, TicketPlus и Eventim и на касите на EasyPay в цялата страна.


◊ ЗА ГРУПАТА

Сицилианският квинтет HARUNDO е уникална формация, съчетаваща елементи на прогресив, джаз, средиземноморски фолклор, неравноделни балкански ритми, средновековна атмосфера и нова камерна музика. Стилистиката им напомня донякъде ключови европейски групи от 90-те, каквито са Nimal (Швейцария/Словения) и Ritual Nova Ensemble на Борис Ковач, но ориентацията им е по-скоро към търсенето на нови звучения и значения в музицирането.

Във втория си студиен албум, наречен съвсем неслучайно „Копър”, освен до южнобалканската традиция, сицилианците се допират дори до атмосферата в творчеството на музиканти като Рено Гарсия-Фонс и Дафер Юсеф, но по свой си начин. Основателят на HARUNDO Джампиеро Канната (бас, укулеле, китара, мандолина) е археолог по образование, което се отразява доста благотворно върху
идейно-естетическите концепции в музиката им, а останалите членове на групата са действащи преподаватели по музика. В HARUNDO има и българска следа – Александра Димитрова, цигулар и съавтор на аранжиментите, която живее повече от 20 години в Италия и концертира по цял свят (интересен факт е, че е свирила и със самия Рой Пачи). Групата е позната на тукашните ценители и от участието си на Третия арт-форум „Без граници” в Балчик (2011 г.)

Концертите са световна премиера на албума „Копър”, за която музикантите избраха именно България. Освен Русе мини-турнето им включва още Пловдив и София съответно на 21 и 23 февруари.

На концерта в Русе ще се разиграе томбола с билети за следващото голямо събитие на “Аларма Пънк Джаз” – HUGO RACE & FATALISTS (ex-Bad Seeds/The Wreckery) през март.

На 22 февруари в Max Club (Русе) двама ще спечелят билет за концерт на Хюго Рейс по избор – в клуб Studio Sounds Like в София на 25 март или в Stage 51 в Пловдив на 26 март 2013 г.

Предварителна продажба на билети и за двата концерта – в системите на TixGate, TicketPlus и Eventim и на касите на EasyPay в цялата страна.


Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
20.02.2013 г. 14:56
Посетено:
1303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16395-kontsert-na-sitsilianskiya-kvintet-harundo-v-ruse