Музика

Концерт "100% Брамс"

Четвърта концертна програма - 20.02., 19 ч., Камерна зала "България"

Концерт "100% Брамс"


◊ СЪБИТИЕТО

Цигуларката Яна Дешкова е новият гост в програмата на четвъртия концерт от цикъла „100% Брамс”. Тя е поканена от пианиста Иво Върбанов – инициатор, участник и спонсор на поредицата концерти.

Събитието е на 20 февруари, от 19 часа в Камерна зала „България”.

Двамата музиканти, утвърдени на международната сцена са свързани с редица общи проекти – минали, настоящи и бъдещи. Те ще изпълнят сонатите за цигулка и пиано на Брамс в сол мажор опус 78, в ла мажор опус 100 и в ре минор опус 108.

Клавирният квартет в до минор опус 60 ще прозвучи в интерпретация на музикантите от Quarto Quartet, които се включват в цикъла камерни концерти, посветени на 180-годишнината от рождението на Йоханес Брамс.

Билети на касата на Софийската филхармония и в мрежата на ticketsplus.bg.

Яна Дешкова и Иво Върбанов ще изпълнят Брамсовите сонати за цигулка и пиано на 19 февруари в Плевен в зала „Катя Попова” и на 21 февруари в Първо студио на Радио Пловдив с начален час 19.00.


ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Яна Дешкова е родена през 1977 в Плевен. Започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст, в класа на Благородна Танева, където остава до завършването си на музикално училище “П. Пипков”, Плевен. В този период младата цигуларка печели множество национални и международни конкурси, свири като солист на редица български оркестри, между които Симфониета при БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, филхармониите в Плевен и Русе, концертира в България, Швейцария, Австрия. Участва в майсторските класове на Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, при когото учи в консерваторията Гилдхол в Лондон в периода 1996-2000. През 1997 Яна печели първата награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда Липицер. Следват множество концерти в Италия, Германия, Англия.

Яна Дешкова има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт (Хесише Рундфунк), РАИ 3, БГ Сателитна телевизия, Датското национално радио. След завършване на степен бакалавър, Яна продължава да се усъвършенства в соловия клас на Минчо Минчев в Есен, Германия. След това учи квартетно майсторство при световно известните „Мелос квартет”. Като член на „Пиеро квартет”, Яна концертира в Германия, Франция, България. От 2004 Яна Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Алборг, Дания, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания и Трондхайм, Норвегия. През 2006 печели наградата за музика на региона Северна Ютландия, за принос в развитието на музиката и културата в региона. Цигуларката е поканена в бароковия ансамбъл Нов Консорт Лондон, по време на участието им във Фестивала на изкуствата в Пърт, Австралия. Многократен гост е на музикални фестивали за камерна музика в Германия, Франция, Дания. През 2011 датската звукозаписна фирма „ДаКапо” издава компактдиск с музика на Андерс Копел, в който Яна е един от солистите в Симфония концертанте за цигулка, виола, кларинет, фагот и оркестър.

Иво Върбанов получава музикалното си образованието си в Италия и специализира в Англия. Негови преподаватели са Илонка Декерс, Суламита Ароновски, Франк Уибаут и Денис Лий. Участвал е в майсторски класове на Лев Наумов, Александър Лонкуич, Бари Дъглас, Жан-Бернар Помие и Питър Катин. Носител е на първа и специална награда (съвместно със Сеели Тойвио) на ХХV Международен конкурс за камерна музика Finale Ligure (Италия, 1998). Концертира самостоятелно и с камерни формации в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Ирландия, Германия, Холандия, Полша, Русия, както и в САЩ. Свири в престижни музикални зали като Тhe South Bank Centre и Wigmore Hall (London), Carnegie Recital Hall (New York), Залата на филхармонията в Санкт Петербург, зала „България и др. Върбанов участва във фестивалите „Хофман” и „Падеревски”, Софийски музикални седмици, Аполония, Piemonte In Musica. Издал е няколко компактдиска за Гега Ню, като първият с произведения на Мусоргски получава отлични отзиви в BBC Music Magazine, Suono, HFN&RR, In Tune и Култура. Вторият му диск Пицети с виолончелистката Сеели Тойвио е световна премиера на творби от Илдебрандо. Следват CD-та с квартет „Воланд” - музика от ХХ век (GD 310) и с творби от Брамс. Пианистът е отличен е с наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 получава „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.

Quarto Quartet дебютира през 2005 и бързо става популярен с великолепната си музикална драматургия и подчертано експресивен стил. Основан в началото като клавирен квартет в състав: Иван Пенчев цигулка, Дарина Василева пиано, Татяна Тодорова виола и Стоян Божков виолончело, в последствие към ансамбъла се присъединяват още трима музиканти: Светлана Станчева (втора цигулка), Атанас Илиев (кларинет) и Силвет Салиева (контрабас). Това дава възможност да се разшири спектъра на изпълняваните произведения. Всички музиканти са професионалисти, отличени с международни награди от конкурси, изявени и като солисти и като камерни изпълнители.

Европейската музикална критика определя Quarto Quartet като един от най-интересните български камерни състави. През 2011 музикантите представиха България с клавирните квартети на Малер, Пипков и Брамс на концерт в зала „Менухин” на Европейският парламент в Брюксел. През сезон 2012/2013 Quarto Quartet представя своя цикъл концерти Q като квартет към Софийската филхармония, а челист в момента е Димитър Тенчев. Освен интензивната концертна дейност, съставът реализира много звукозаписни проекти за страната и чужбина.



Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
16.02.2013 г. 11:20
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16356-kontsert-100-brams