Музика

Концерт за деца и родители "Приказки за виолончело"

С участието на Петър Кушлев (солист) и Стефания Колева (актриса)

Концерт за деца и родители "Приказки за виолончело"


◊ СЪБИТИЕТО

Фортисимо Фамилия
представя

“Приказки за виолончело”
С участието на Петър Кушлев (солист) и Стефания Колева (актриса)

16 февруари (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”

На 16 февруари в Камерна зала България, Фортисимо Фамилия представя драматичното виолончело. Популярен с това, че звукът му е най-близък до човешкия глас, инструментът e един от особено интересните от семейството на струнните. С характерния си тембър виолончелото е основен инструмент в бароковата музика и един от най-важните елементи на симфоничния оркестър. Освен при класиката, звукът му често е припознаван и използван от поп и рок банди. През 60-те години The Beatles и Шер вкарват инструмента в парчетата като "Bang Bang (My baby shot me down)", "Eleanor Rigby" и "Strawberry Fields Forever", a Pink Floyd използват чело в албума си "Atom Heart Mother".


◊ КОНЦЕРТЪТ

Солист на "Приказки за виолончело" е челистът Петър Кушлев. Петър бил от онези надарени деца, които въпреки че не произлизат от музикално семейство, демонстрират необикновен слух и влечение към музиката и музикалните инструменти въобще. Изборът му пада върху виолончелото. Преминава през Националното музикално училище и Музикалната академия, след което натрупва впечатления и опит като свири на различни места по света. "Виолончелото е инструмент, на който главно се свири класическа музика, но има и доста модерни неща, направени за него. Групата Apocalyptica например са четирима челисти, които разбиха всякакви класически граници и се хвърлиха в метъл музиката. Първият им албум беше с кавъри на Metallica, преработени за 4 чели. Общо взето всичко може да се аранжира и за чело, музиката е нещо безкрайно и си свободен да поемеш накъдето ти погледнат очите", сподели Петър, за да разбие мита, че виолончело може да видим и чуем само в симфоничен оркестър.

Програмата е своеобразна разходка из епохите, а основно място в нея заема едно от най-красивите произведение, написани за чело - "Лебедът" от "Карнавал на животните" на Камий Сен-Санс. Бокерини - "Менует", "Марш" и "Клоуни" от Кабалевски, както и любими детски теми като "Пинко, розовата пантера" и Looney tunes ще превърнат концерта в карнавал, по време на който докато се забавляват, децата научават интересни факти за класическата музика, композиторите и виолончелото.  

Актрисата Стефания Колева се включва в "Приказки за виолончело", за да поеме заедно с Петър Кушлев предизвикателството да спечели децата за каузата на класическата музика. С комедийните си роли в представления като "Ножица трепач" и сериали като "Тя и той" и "Клиника на третия етаж" за Стефания Колева без съмнение може да кажем, че е едно от най-харизматичните и забавни лица от театралната сцена и телевизионния ефир.

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от Найден Тодоров. Solothurner Zeitung го описва като "музикант до мозъка на костите си, чийто хармонични и плавни движения очароват акустично и визуално". Един от най-талантливите български диригенти, получил образованието си у нас и във Виена, след което е поканен на специализация в Израел, а по-късно защитава докторат в Лондонския университет. От началото на 2005 е директор на Оперно-Филхармонично дружество в Русе.

***
Фортисимо Фамилия е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация "Америка за България", която представя осем музикално-образователни семейни концерта. В рамките на програмата до този момент децата с възторг се срещнаха с тромпет, флейта, арфа и перкусии, а "Приказки за виолончело" е още една стъпка в опознаването на класическите музикални инструменти.


16 февруари (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България”, 1000 София, ул. „Аксаков” 1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00-22:00 часа
www.ticketplus.bg


Автор:
Fortissimo Family
Публикация:
13.02.2013 г. 15:41
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16349-kontsert-za-detsa-i-roditeli-prikazki-za-violonchelo