Музика

Джаз бендът на Музикалното училище ще подгрява Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience

Младите джазмени ще свирят един час преди шоуто на 15 февруари

Джаз бендът на Музикалното училище ще подгрява  Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience


◊ СЪБИТИЕТО

Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще подгрява Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience. Секстетът на Дизи Гилеспи ще свири за първи път у нас на 15 февруари от 20 часа в Зала 3 на НДК.

Най-младите джазмени, които са ученици в последните класовете на Музикалното училище, ще забият непосредствено преди шоуто. Точно в 19:00 часа ще зазвучат пиеси на Дюк Елингтън, Били Страйхорн, както и на български автори като Михаил Йосифов. Тази изненада на организаторите е подарък не само за меломаните, но и за самите ученици, които ще имат възможността да подгреят настроението преди грандиозното шоу на Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience. След това всички заедно ще се насладят на музиката на гениалния Дизи, изсвирена от джазмени като Джон Лий и Мачито джуниър.

Джаз съставът на музикалното училище е създаден през 2010 г. и се ръководи от доайена на българската саксофонна школа Емануил Манолов-Бадема.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Предстоящият концерт на секстета Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience предизвика небивал интерес сред българските меломани. Шоуто ще ни даде възможността да чуем на живо творчеството на неповторимия Дизи от афро-кубинския му период. Европейското турне на бенда на Дизи Гилеспи, чиято музикална спирка е и София се провежда в 18 страни, сред които са Великобритания, Италия и Германия.

Музикантите пристигат у нас на 15 февруари от Франкфурт, а след шоуто отлитат за Париж. На концерта в София бенда ще свири най-известните джазови пиеси на Дизи Гилеспи, начело с дългогодишния му басист и музикален директор Джон Лий. На сцената ще се качи и перкусионистът Мачито джуниър, записал с Дизи емблематичната плоча Afro Cuban Jazz Moods от 1975 г., заедно със своя баща и куп други знаменитости на афро-кубинския джаз. По време на концерта в София ще видим и автентичния крив тромпет, модел на Дизи Гилеспи, на който тромпетистът Фреди Хендрикс ще свири своите джазови сола.

Билетите за събитието са напълно разпродадени, съобщават организаторите на концерта, които правят и летния фестивал „Ей ту джаз“.



Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
12.02.2013 г. 17:31
Етикети:
музикафестивалСофияджазконцерт
НМУ Любомир Пипков
Дизи Гилеспи
Dizzy Gillespie
Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16341-dzhaz-bendat-na-muzikalnoto-uchilishte-shte-podgryava-dizzy-gillespie-afro-cuban-experience