Музика

Концерт от поредицата "Майстори и шедьоври" в Държавна опера Стара Загора

В програмата: произведения от Григ, Сибелиус, Мануел де Файя, Сарасате и Дворжак

◊ СЪБИТИЕТО

Инструментални бисери и солисти-виртуози в концерта „Композитори от различни национални школи” от поредицата „Майстори и шедьоври” на Държавна опера Стара Загора

На 12 февруари ценителите на класическата музика ще имат удоволствието да се насладят на една по-различна програма, в която са включени имената на Григ, Сибелиус, Мануел де Файя, Сарасате и Дворжак. Композитори, в чиято музика звучи гласът на природата, танците и напевите, колорита и темперамента на страната, в която са родени. Григ „е” Норвегия. Сибелиус „е” Финландия. Испания „звучи” в музиката на Де Файя и Сарасате. За Дворжак Чехия е съдба и вдъхновение.


В ПРОГРАМАТА

Оркестърът на Старозагорската опера с диригент Здравко Лазаров ще изпълни две мелодии от цикъла Норвежки пиеси на Едвард Григ (1843-1907). Музиката им е неповторима с емоционалната си дълбочина и с лиричното си настроение, което внушава.
 
Една от най-известните и обичани творби на Ян Сибелиус (1865-1957) е „Тъжен валс”. Стилът на композитора съчетава мелодиката и ритмиката на финската народна музика, а гласът на севера е понякога  тъжен и трагичен.

Мануел де Файя (1876-1946) вплита в музиката си испански фолклорни мотиви и мелодии. През 1915 г. създава балета „Любов и магия”, от който е прочутият „Ритуален танц на огъня”.

С характерната си ритмика и колорит, испанската музика е винаги мелодична и завладяваща. В програмата на концерта са включени и три произведения от испанския композитор и цигулар-виртуоз Пабло де Сарасате (1844-1908). Много са  произведенията за цигулка и оркестър, които той създава и в които звучат не само испански, но и френски, унгарски и други народни напеви. Но най-популярни остават завинаги „Интродукция и тарантела”, „Цигански напеви” и „Хота навара”.


◊ СОЛИСТИТЕ

Публиката ще може да се наслади на изключителното присъствие на двама български майстори на цигулката - професор Ангел Станков и професор Йосиф Радионов. Вълшебна изразителност на тона, грациозност и изящество, необикновена лекота, точност и съвършена техника – това е изпълнителския стил на двамата гост-солисти.

Концертът  ще завърши с изпълнение на друг изключителен български музикант – виолончелистът професор Анатоли Кръстев. Още един артист с международно признание, част от световния музикален елит, за когото мисията на изкуството е да „тласка човечеството напред”. През изминалата 2012 г. заедно с професор Ангел Станков свиреха в най-големите концертни зали на Мадрид и Барселона. В негово изпълнение ще прозвучи едно от най-известните произведения на Антонин Дворжак (1841-1904) - Концерт за виолончело и оркестър в си-минор. Музиката на Дворжак отново е дълбоко свързана с чешката култура, а стилът му е пищен и колоритен.

Оркестърът на Държавна опера Стара Загора партнира професионално и майсторски в тази трудна, различна и невероятно красива музикална програма. Диригентът Здравко Лазаров за пореден път представя концерт от цикъла „Майстори и шедьоври” и има нелеката задача да изведе оркестъра от познатите редове  на оперния репертоар в една по-претенциозна и специфична музикална атмосфера.


Автор: Таня Матева, музиколог, Държавна опера Стара Загора
11.02.2013 г. 08:51
Посетено: 1051
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16328-kontsert-ot-poreditsata-maystori-i-shedyovri-v-darzhavna-opera-stara-zagora