Музика

Рожден ден на Боб Марли - live tribute

8 февруари, клуб "Mixtape 5"

Рожден ден на Боб Марли - live tribute


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 06.02.2013 г., Боб Марли, музикантът, който пееше за единство, равенство и свобода, щеше да навърши 68 години. Той остави невероятни текстове и музика, които продължават да вдъхновяват милиони хора по цял свят. Последователите му не само слушат и пишат реге музика, но и вярват искрено в идеите на Боб Марли, които за съжаление отекват в съвременния ни свят все така утопично, както и преди петдесет години.

На 8.02.2013 г., петък, в клуб „Mixtape 5” българските реге музиканти се събират, за да отдадат почит на Боб Марли.
 
В 21:30 часа реге селекторите от Zionlionz Soundsystem – Brumbaras, Dancing Lion и домакинът на вечерта Kappa Irie ще дадат старт на реге маратона.

Мерудия и Roots Rocket Jam Band ще започнат live tribute-a с класики на Боб Марли и техни авторски парчета.

Втората част ще открие Samity с Live Dub сет в който ще се включат и вокалистите  Sen I, Jahmmi Youth, VoLion и Bibi Youth.

Зад пулта за празнични сетове ще застанат SAVA и Emil Prize (Camp Sessions).

Bob Marley live tribute се организира от първия реге лейбъл в България Roots Rocket Family.


◊ ПОВЕЧЕ

Roots Rocket, първият български реге лейбъл, е съвместно начинание на артисти и последователи, основано на базата на учението за любовта, единството и разбирателството. Издава първия български реге албум - Root Souljah EP 2007 и продуцира първата колаборация между български и ямайски изпълнители - Jahmmi Youth и King Ali Baba в парчето "Giddeon".

В края на 2010 излиза вторият фийт с артист от Карибския остров - Ras Zacharri, племенник на Buju Banton. Сингълът е композиран от американския dub/reggae артист Dub Caravan в Лондон и е изпълнен от вокалите на Root Souljah (Roots Rocket Band) - Sen I, Zafayah, Jahmmi Youth и най-известния реге изпълнител и раста посланик от Сърбия - Hornsman Coyote. Няколко месеца след това Roots Rocket представя и новия проект на Jahmmi Youth & Kin Dread - оригинален микс от медитативни реге мелодии, с хип хоп и джаз елементи.

През 2011 година лейбълът отваря ново студио. Към реге семейството се  присъединява група Мерудия и се появява и Roots Rocket Sound. Zafayah и Sen I, заедно с Весо и Християн от Мерудия печелят конкурса на British Council и БГ Радио за саундтрак на София с песента 'Sofia Sound'.

През май 2011 Roots Rocket Label представя едноименния и обновен формат на Root Souljah – Roots Rocket Band.

Изпълнителите от първата българска реге група вече имат турнета в Словения, Румъния, Гърция и Македония, както и концерти в Англия, Германия, Австрия, Чехия, Словакия и Сърбия. Последните им изяви зад граница са на Trenchtown Festival в Сърбия и на Donaris Fest в Румъния. Сериозната заявка за присъствието на Roots Rocket Band на Европейската реге сцена е направена, публиката ги харесва, а новите фестивални покани валят.

Оригиналният реге груув и позитивните послания, подплатени със завладяващата брас секция на бандата, са част от елементите на успешната им музикална мисия.
Сред 10-членния състав на Roots Rocket Band са вокалистите Sen I, Zafayah и Jahmmi Youth, които са имали съвместни концертни изяви с реге изпълнители като Mad Professor, Macka B & Roots Ragga Band, Jahcoustix, Ras Zacharri, King Ali Baba, Deadly Hunta, Percy Dread, Ras Daniel Ray, Solo Banton, YT, Webcam Hi-Fi, Dub Caravan, Soulfire.

Парчето им с Webcam Hi-Fi (Франция) е издадено на винил, а скоро беше публикувано в тридесетхиляден тираж от едно от най-известните европейски списания за реге музика "Reggae vibes".

В редиците на Roots Rocket Family се открояват младият дъб/реге изпълнител и композитор - Samity, който в края на февруари ще издаде дебютния си албум; сестрата на Jahmmi Youth – Bibi, Kin Dread, NRG_D и др.


Автор:
Организаторите
Публикация:
06.02.2013 г. 13:39
Етикети:
музикарегеБоб Марли
Bob Marley
live tribute
Roots Rocket Family
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16300-rozhden-den-na-bob-marli-live-tribute