Музика

Концерт на Гюнтер Пихлер и Академичен оркестър "Орфеус" при НБУ

В програмата: произведения от П. И. Чайковски и А. Шьонберг

Концерт на Гюнтер Пихлер и Академичен оркестър "Орфеус" при НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Гюнтер Пихлер и Академичен оркестър "Орфеус" при Нов български университет

7 февруари 2013 г., 18:00 часа в галерия УниАрт

След изключително интересен уъркшоп в Нов български университет, който се провежда в галерия УниАрт от 4 до 7 февруари 2013 г., в рамките на българското си турне, Гюнтер Пихлер ще представи заедно с Академичен оркестър "Орфеус" на НБУ програма, която включва две от най-емблематичните и христоматийни творби от края на XIX век: "Серенада" за струнен оркестър на Пьотр Илич Чайковски (1840-1893) и „Просветлена нощ“ на Арнолд Шьонберг (1874-1951).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГЮНТЕР ПИХЛЕР

Гюнтер Пихлер започва обучението си по музика през 1955 г. в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. Едва 18-годишен, той е назначен за концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър, а три години по-късно Херберт фон Караян го ангажира като концертмайстор на Виенската филхармония. През 1969 г. той е удостоен с престижната награда „Mozart-Interpretationspreis“.

От 1963 г. до 2009 г.
Гюнтер Пихлер е професор в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, като от 1993 г. до 2012 г. е и гост-професор в Кьолн. През 2007 г. той е назначен за ръководител на Департамента за камерна музика във Висшето училище „Рейна София“ в Мадрид. Освен това провежда майсторски класове в едни от най-престижните летни академии.

През 1970 г. Гюнтер Пихлер основава световноизвестния струнен квартет Албан Берг, който концертира по цял свят и е почетен член на Обществото на Виенския Концертхаус (Wiener Konzerthausgesellschaft), както и на Артистичната асоциация на Роял фестивал хол в Лондон и носител на над тридесет награди за звукозаписна дейност.

Едновременно със своята работа като солист и камерен музикант, Гюнтер Пихлер развива успешно и своята диригентска кариера. Ръководил е едни от най-престижните световни оркестри като Виенската филхармония, оркестрите в Лозана и Щутгарт, Израелския камерен оркестър, Хале оркестър в Манчестър, Парижкия Ensemble Orchestral, Кралската Фландърска филхармония, Филхармонията на Сапоро, NHK Оркестър в Токио и др.


◊ В ПРОГРАМАТА НА КОНЦЕРТА

Написана през 1880 г., четиридесет години преди "Пулчинела" на Игор Стравински, Серенадата за струнен оркестър в До мажор, ор. 48 на великия руски романтик Чайковски, заедно с написаните три години по-рано "Вариации на тема рококо" ор. 33, е считана от някои изследователи за един от предтечите на неокласицизма на ХХ век. А това важи особено за първата част - Pezzo en forma di sonatina, за която авторът прави знаменателната бележка "В първата част аз заплатих данта на моето поколение към Моцарт и това е преднамерено подражание на неговия маниер, а аз бих бил много щастлив, ако се приеме, че не съм толкова далеч от взетия образец."

Ранният шедьовър на едва 25-годишния модернист Арнолд Шьонберг „Просветлена нощ“ ор. 4 е написана 1899 и носи духа и експресивността на късния романтизъм. Написана първоначално за струнен секстет и преработена на два пъти от автора си във версия за струнен оркестър през 1917 и 1943 г., творбата е инспирирана и има за основа едноименната поема на немския поет и писател Рихард Демел (1863-1920). Петте части на творбата могат да бъдат съотнесени по аналогия към петте строфи на еротичния шедьовър на Демел. Творбата е представена за пръв път през 1902 г. и е приета достатъчно противоречиво от виенската публика, като включително е отхвърлена за по-късни изпълнения от Wiener Musikverein, заради вплетените в нея непознати и несъществуващи до момента хармонични съчетания. По този повод Шьонберг коментира: "И така, тя няма да може да бъде изпълнявана, вследствие на това че някои не могат да изсвирят нещо, което не било съществувало".



Автор:
НБУ
Публикация:
06.02.2013 г. 13:30
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16298-kontsert-na-gyunter-pihler-i-akademichen-orkestar-orfeus-pri-nbu