Музика

Празничен концерт на Оркестъра за народна музика на БНР

Фолклорно музикално-танцово веселие "Копаница-тропаница"

Празничен концерт на Оркестъра за народна музика на БНР


◊ ПОКАНА

Българското национално радио и Оркестърът за народна музика Ви канят
на музикално-танцово веселие „Копаница-тропаница”, по повод 78-ата годишнина на БНР.

Концертът ще се състои на 30 януари 2013 г. (сряда) от 19 ч. в зала 3 на НДК.

Под диригентството на Димитър Христов виртуозните музиканти ще изпълнят различни по характер и темперамент хорà от всички фолклорни области на България. В концерта ще вземат участие известни клубове за български народни танци, които за първи път ще имат уникалната възможност на живо да се насладят на любимите си музикални произведения. Празничното събитие е част от „Фестивалната седмица на БНР”, с която медията отбелязва своя рожден ден.

Входът е с покани, които са безплатни и може да се получат от касата на Рекламно-информационния център на БНР.


◊ ОРКЕСТЪРЪТ

Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г. Първият му състав включва музиканти, чиито имена днес са легенда: Цвятко Благоев, Коста Колев, Костадин Варимезов, Стоян Величков, Атанас Вълчев и др. През годините той се утвърждава като един от водещите оркестри в България, отворен за гост-изпълнители, диригенти и композитори. Всички популярни български фолклорни певци и инструменталисти са записвали или концертирали с него.

Днес в Оркестъра за народна музика на БНР свирят 18 безупречни инструменталисти, ръководени от диригента Димитър Христов. Всеки един от тях е ярък солист със свой стил и репертоар, а всички заедно създават образцов ансамбъл от български народни инструменти. Заедно със своя диригент те са призвани да продължат мисията на легендарните си предшественици: да пазят и да развиват българската народна музика, да откриват нови фолклорни таланти и да ги подкрепят в творческия им път, да създават красива музикална среда за своята милионна аудитория.

Автор:
Нина Колева
Публикация:
23.01.2013 г. 11:11
Посетено:
1625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16216-praznichen-kontsert-na-orkestara-za-narodna-muzika-na-bnr