Музика

Уъркшоп и концерт на Луиза Селло в Галерия УниАрт

Концерт на Луиза Селло (флейта) и Милена Моллова (пиано)

Уъркшоп и концерт на Луиза Селло в Галерия УниАрт


◊ СЪБИТИЕТО

От 22 до 25 януари 2013 година департамент „Музика“ на Нов български университет организира уъркшоп на проф. Луиза Селло – преподавател по флейта в консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест, Италия. Всеки ден от 11.00 часа в Галерия УниАрт на НБУ участниците в уъркшопа ще имат възможността да работят с голямата италианска флейтистка.
   
Уъркшопът ще завърши с концерт на Луиза Селло (флейта) и Милена Моллова (пиано) в галерия УниАрт на Нов български университет на 25 януари 2013 г., от 18.00 часа.

Програмата на концерта включва произведения на Джузепе Верди, Алфредо Казела, Джоакино Росини, Райнер Бишоф, Джовани Паизиело, Давиде Андзаги, Винченцо Белини, Лучано Берио.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Луиза Селло получава диплома по флейта в консерваторията в Удине, след това учи в Академията Киджана в Сиена, при Северино Гацелони и в Международната академия в Ница с Ален Марион. Участник е в майсторски класове на Конрад Клем, Джеймс Гoлуей, Раймон Гийо. Следва интензивен период на работа в оркестъра на Ла Скала в Милано под ръководството на маестро Рикардо Мути. През това време тя концертира с бележити имена като Алирио Диаз, Йоханес Кропфич, Тревър Пинок, „Нов италиански квартет“, Йес трио Виена. Гостува като солист на редица оркестри – Италиански виртуози, Камерен оркестър Залцбург, Оркестър Милано класика и др.

Показвайки постоянен интерес към съвременната музика, флейтистката работи с редица композитори по премиерни изпълнения на техни творби – Франко Донатони, Йозеф Антон Ридл, Салваторе Скиарино, и ги представя на фестивали като Мюзикпротокол в Грац, Венецианско биенале, Кланг-Акционен – Мюнхен и др.

Понастоящем Луиза Селло преподава флейта в консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест, води майсторски класове във Виена, Грац, консерваториите в Москва, Мадрид и Буенос Айрес, а от 1997 г. е преподавател в Лятната музикална академия „Св. Паул“ в Лавантал.
        
Професор Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог с европейска и световна известност, носител на множество награди от най-престижни конкурси. Освен активна концертна дейност, Милена Моллова е известен камерен изпълнител, осъществил световни и български премиери, много от които посветени на нея. Ръководител на майсторски класове в Европа и по света и член на жури в международни и национални конкурси. Нейни студенти са носители на международни награди, както и преподаватели в известни университети в САЩ, Европа и България. Развива активна обществена и благотворителна дейност. 
  
Кариерата й на музикант включва премиерни изпълнения на: Кр. Кюркчийски – Първи концерт за пиано и оркестър – запис на плоча, редакция на клавирната партия, многократни концертни изпълнения и Втори концерт за пиано и оркестър – посветен на М. Моллова, световна премиера  март 2003 г.; Димитър Христов – Миниатюри; Хиндемит – Соната № 3; Бела Барток – Соната за пиано; Тодор Стойков – 15 етюда от висша трудност; Шнитке – Соната за цигулка и пиано; С. Барбър – Концерт за пиано и оркестър и Соната и много други. Сред значителните й концерти  е Интегрално изпълнение в 9 концерта на 32 сонати на Бетовен, многократно свирени в България и Германия, Фуга Интеграл за две пиана от Стефан Драгостинов, произведение специално посветено на Милена Моллова. Има издадени множество CD и записи в радио и TV в България и Европа.

Спечелила е Международен конкурс „Чайковски“, Международен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ – Париж,  Награда “Кювелие” – Брюксел, Международен конкурс „ARD” – Мюнхен, Международен конкурс „Бетовен“ – Виена, носител е на „Златно перо“ на „Класик FM“.

Професор Милена Моллова е председател на EPTA за България – European Piano Teachers Association, председател на училищното настоятелство на НМУ “Л. Пипков”, София, учредител и председател на българската секция на организацията “Защита на децата” в България, учредител и дарител на Фондация “П. Владигеров” – Шумен. От 2000 година е обявена за „почетен гражданин“ на град Шумен.

Автор:
Петя Драгомирова
Публикация:
22.01.2013 г. 12:28
Посетено:
1558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16201-uarkshop-i-kontsert-na-luiza-sello-v-galeriya-uniart