Музика

"Коледна церемония" от Бенджамин Бритън ще прозвучи в Пловдив

В навечерието на 100-годишнината от рождението на композитора

◊ СЪБИТИЕТО

“Коледна церемония” за детски хор и арфа от Бенджамин Бритън ще прозвучи в Пловдив на 20 декември, четвъртък, от 19:00 ч., в Евангелската съборна църква на ул. “Леди Странгфорд” Nо 21.

Красивото и рядко изпълнявано в България произведение ще бъде представено от хор “Детска китка” и арфистката Здравка Колева в навечерието на 100-годишнината от рождението на британския композитор.

Диригент Яна Делирадева
Клавирен съпровод Надежда Петрова
Хормайстори Златина Делирадева и Николина Кърмазлийска



◊ КОНЦЕРТЪТ

Единайсетчастната творба е написана от Бритън през 1942 г. на борда на презокеански лайнер, пътуващ от Съединените американски щати за Англия, по текстове от 15. и 16. век, посветени на раждането на Исус.

Почитателите на арфата ще имат възможност да чуят инструмента в необичайна роля, в нещо като малка меса за хор и арфа, със солова инструментална интерлюдия в средата на произведението. 

Творбата ще бъде изпълнена на средноанглийски – предшественик на съвременния английски от епохата преди откриването на печатната преса, а програмата на концерта включва първият български превод в стихове на “Коледната церемония”, дело на преводача Манол Пейков.


Във втората част на вечерта по традиция към концертния състав на хор “Детска китка” ще се включат и най-младите му попълнения в изпълнение на популярни коледни и новогодишни песни от Христо Недялков и Джеймс Пиерпонт.


Вход свободен.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.12.2012 г. 13:47
Посетено:
1361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16091-koledna-tseremoniya-ot-bendzhamin-britan-shte-prozvuchi-v-plovdiv