Музика

Приказки за арфа

Концерт от програмата „Фортисимо Фамилия”

Приказки за арфа


◊ СЪБИТИЕТО

Максим Ешкенази,
Фондация „Америка за България”
представят

„Приказки за арфа”,
участват Анжела Маджарова (солист) и Мая Бежанска (актриса) 


16 декември (неделя), зала „България”

         
На 16 декември (неделя) от 11:00 и 12:30 часа в Камерна зала на Концертен комплекс „България” ще се състоят два концерта под името „Приказки за арфа”. Инструментът се превръща в главен герой на истории, изтъкани от нежност, любов и радост.
         

◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Арфата е първият струнен инструмент, представен в програмата „Фортисимо Фамилия”. „Поначало арфата се е считала за божествен инструмент - като мост между земята и небесата, затова тя е привличала вниманието на дворцовите кръгове. Цар Давид например е свирил на арфа. Арфата е имала специално място в замъците. Самата Мария Антоанета е притежавала няколко арфи в своята колекция”, коментира талантливата солистка.
             
Анжела Маджарова влиза в ролята на съвременна кралица на арфата, за да запознае децата и техните родители с богатството и контрастите на този инструмент, който въпреки че е смятан за един от най-нежните, би могъл също толкова убедително да звучи дори страшно (в програмата влиза откъсът от „Легендата за Орфей и Евридика”, в който Орфей слиза в подземното царство и се среща с Цербер).
           
Анжела свири от ранна детска възраст във Филхармония „Пионер”, където е работила с едни от най-големите музиканти на 20. век – Ленард Бърнстейн, Джанлуиджи Джелмети, Ицхак Пърлман и други. В програмата на „Приказки за арфа” влизат редица произведения, които показват пълния диапазон от емоции, които може да предаде арфата. Веселата пиеса „Канари”, написана за келтска арфа, която и до днес се смята за национален ирландски символ и има своето място на герба, е едно от най-атрактивните произведения, които Анжела ще изпълни. Коледни песни, любими на малки и вече пораснали деца, ще зазвучат, за да ви припомнят магията на празника.
         
Сценичната половинка на Анжела Маджарова е комедийната актриса Мая Бежанска. Главната героиня от актуалния сериал „Домашен арест” впечатлява с рядък талант, с неизчерпаем запас от забавни истории и иронично-смешни коментари за всеки случай. Завършила е НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за куклен театър, изявявала се е и като певица в компанията на Стефан Вълдобрев и Камен Донев.

В „Приказки за арфа” на сцената ще се качи и дете-музикант, флейтистката Рада Йосифова от Музикалното училище ще партнира на Анжела Маджарова, за да изпълнят заедно „Прелюд” на Асен Карастоянов.

„Нека вашето дете да има достъп до изкуство, така ще развие много повече своята интелигентност и винаги ще бъде с едни гърди напред, „другият” начин на мислене ще му помага. Естествено по време на „Приказки за арфа” ще прекара добре и ще се срещне с инструмент, който не се вижда често, ще пеем, свирим и танцуваме заедно” – с тези думи Анжела Маджарова кани всички родители, за да споделят със своите малчугани един приказен час, изпълнен с класическа музика.
             
Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от Павел Златаров.
 
16 декември (неделя), 11:00 и 12:30 часа,
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)

Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
www.ticketplus.bg

Автор: Fortissimo Family
15.12.2012 г. 12:16
Посетено: 1303
Етикети: Павел Златаров, музика, Fortissimo Family, струнни инструменти, арфа, концерт, Мая Бежанска, програма Фортисимо Фамилия, Анжела Маджарова, Приказки за арфа
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16068-prikazki-za-arfa