Музика

"Duetto - sacro e profano" - концерт на Concerto Antico в СГХГ

Творби от Орландо ди Ласо, Монтеверди, Пърсел, Вивалди, Бах, Хендел

"Duetto - sacro e profano" - концерт на Concerto Antico в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Duetto - sacro e profano / Дуетът - духовен и светски

Концерт на Concerto Antico - консорт за старинна музика


Миглена Павлова – сопран, Ивайло Донков – тенор,
Станислава Георгиева и Янко Маринов – чембало

16 декември 2012 г. (неделя) от 18:00 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" № 1, София

В програмата дуети от ренесансови и барокови автори - Орландо ди Ласо, Монтеверди, Пърсел, Вивалди, Бах, Хендел


◊ КОНЦЕРТЪТ

В навечерието на Рождество Христово, на 16 декември (неделя) от 18 часа в СГХГ, музикантите от консорта за старинна музика Concerto Antico Ви канят на необикновен концерт – "Duetto - sacro e profano" / Дуетът - духовен и светски. Каква е разликата между светската музика – тази, която ни забавлява, разтушава, озадачава и афектира, но остава все при мирските проблеми и вълнения, и онази духовна, християнска музика, която в своята основа е дар от Бога за творението и човечеството, и е не само изкуство на звука, но също и царство на духовното? Два различни ли полюса са това? Ще ги разграничим ли след като едни и същи тонове са достойна възхвала на Бога и са земен отзвук на безспирното ангелско славословие към Него, но и звучат на пиршества, в любовни романси, в шеги и закачки?

Знаете ли защо Монтеверди в 1619 г. първо написва страстния мадригал Parlo, miser, o taccio (посветен на разгулния живот при мантуанския херцог Гонзага), а 30 години по-късно си позволява да сложи същата музика над молитвения текст на мотетите Longe mi Jesu и O Jesu, o dulcis Jesu? Искате да разберете как Хендел е композирал голяма част от възвишената и монументална оратория Messiah от заемки от ранните си  италиански любовни дуети?... То тогава ще трябва да посетите концерта, в който от красивите, хармониращи си гласове на Миглена Павлова (сопрано-алто) и Ивайло Донков (тенор), под съпровода на Станислава Георгиева и Янко Маринов ще прозвучат дуети от старите майстори Орландо ди Ласо, Монтеверди, Пърсел, Вивалди, Бах, Хендел.

Кога: 16 декември 2012 г. (неделя) от 18:00 часа
Къде: Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" № 1, София

Вход свободен. След концерта очакваме даренията Ви.


Концертът е част от цикъла „Поздравления от приятели“ по случай 60-годишнината от обособяването на Градската галерия като самостоятелен културен институт.

Заповядайте и доведете приятелите си и приятелите на Вашите приятели!


• Очаквайте Коледния концерт на Concerto Antico на 30 декември 2012 г, от 19.30 ч., в Католическата катедрала "Св. Йосиф" (ул. “Княз Борис І” №146). 




Автор:
Пламен Петров
Публикация:
13.12.2012 г. 14:49
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16056-duetto-sacro-e-profano-kontsert-na-concerto-antico-v-sghg