Музика

Съвместен концерт на Симфоничния оркестър в Сливен със солисти от Македонската опера и балет

Концерт по случай юбилейния сезон 2012-2013 г.

Неотдавна в града под Сините скали отвори врати обновената концертна зала в сградата на НТС - по повод юбилейния 80-ти творчески сезон на Симфоничния оркестър, един от културните институти, донесли слава на страната ни далеч зад границите й. Творческото пространство стана достояние за ценителите на музикалното изкуство чрез усилията на ръководния екип на оркестъра (директор Даниела Дякова, известна оперна прима) и финансовата подкрепа на община Сливен.

На същото място сега сливенските симфоници стоплиха в декемврийския ден сърцата на съгражданите си с вълнуващ съвместен концерт със звезди от операта на Република Македония. В музикалното събитие, посветено на юбилейния сезон 2012-2013 г., организаторите бяха включили в програмата „популярни оперни арии и ансамбли”. Под палката на маестро Димитър Караминков - диригент на оркестъра, показаха изкуството си симфониците, българката Йоана Железчева (сопран) и гостите от Македонската опера и балет Весна Гиновска (сопран), Марян Йованоски (баритон) и Георги Цуцковски (тенор).

Музикантите от оркестъра поставиха началото на програмата и създадоха настроение с изпълнение на увертюрата към „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, след което органично се включи с каватината на Фигаро мощният глас на Марян Йованоски. Баритонът е солист на Националната опера в Скопие, с успешни участия и на сцените в Щутгарт, Бургас, Стара Загора и в съставите на други оперни театри на Българи. Творческата сила и умението за пресъздаване драматизма на героя и творбата проличаха и в по-късното участие на младия творец на сливенска сцена: в монолога на Жерар от оп. „Андре Шение” и в съвместния дует на граф де Луна от операта „Трубадур” на Джузепе Верди, и Леонора (в изпълнение на Йоана Железчева).

Наричана от музикалната критика „младото звездно сопрано”, българката Железчева изяви таланта си в Сливен с изпълнение на две арии из опери на Джакомо Пучини: с арията на Манон от операта „Манон Леско” и в арията на Чо Чо сан из оп. „Мадам Бътерфлай”.
            
Артистизмът и качеството на гласовете у гостите от Македония се изявиха както в соловите партии, така и в съвместното музикално партниране с колегите им. Запомнящият се глас на Весна Гиновска и творческото й присъствие на сцената бяха оценени в арията на Одабела от оп. „Атила” от Джузепе Верди и особено - в арията на Джоконда от едноименната опера на Амилкаре Понкиели. Дълбочината на отношенията между Амелия и Рикардо бе показана филигранно в партнирането й с Георги Цуцковски - в съвместния дует от операта на Дж. Верди „Бал с маски”. Дебютирала през 1966 година в „Кармен”, творческото развитие на Гиновска я утвърждава, според македонската критика, „като първенец на Македонската опера и балет” и професор към Факултета за музикално изкуство в Скопие.

Тенорът Георги Цуцковски спечели публиката с младостта и умението си да поднесе с глас характера и душевните преображения на своите герои из известните опери на Джакомо Пучини „Турандот” (в арията на Калаф от трето действие ) и особено - с „плача на Федерико” из оп. „Арлезианката” на италианския композитор Франческо Чилеа.

„Лиризмът” на концертната вечер се поддържаше от самостоятелните изпълнения на музикантите от състава на Симфоничния оркестър „Сливен”, които предизвикваха нестихващи аплаузи: с увертюрата към „Италианката в Алжир” от Джоакино Росини и на интермецото от операта „Селска чест” на Маскани.

Гостите на сливенска сцена заслужиха преклонението на публиката и получиха цветя от ценителите, културни институти и организации.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.12.2012 г. 13:22
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16004-savmesten-kontsert-na-simfonichniya-orkestar-v-sliven-sas-solisti-ot-makedonskata-opera-i-balet