Музика

Дебют на диригента Росен Гергов със Симфоничния оркестър на БНР

7 декември, Зала „България”, 19.00 часа

Дебют на диригента Росен Гергов със Симфоничния оркестър на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

Дебют на диригента Росен Гергов със Симфоничния оркестър на БНР
7 декември, Зала „България”, 19.00 часа

След поредица международни участия и успешен италиански дебют в Милано на 8 и 10 ноември с оркестър I Pomeriggi Musicali, идва ред за първи път пред софийската публика да се представи младият диригент Росен Гергов. Заслугата за това е на Маестро Табаков – главен диригент на СО на БНР и неговия екип.

На 7 декември 2012 в зала "България" Радиооркестърът ще изпълни Увертюра към оп. "Дон Жуан" и "Симфония кончертанте" за духови инструменти от Моцарт, както и Втора симфония ("Малката руска") от Чайковски.

„Радвам се за пръв път да се представя пред родна публика в града, в който съм израсъл и бих искал да благодаря на оркестъра и маестро Емил Табаков за предоставената възможност”, споделя Росен Гергов.

Младият диригент е пример за упоритост, последователност, търпение, изключителна работоспособност и целенасоченост – качества, без които не се постига успех, особено в областта на музиката. Изключително коректен и взискателен към себе си и колегите си, с визия за ценността на онова, което прави, с чисто сърце и свободен дух, Росен Гергов е убеден в необходимостта за преодоляване на духовната криза в  глобален мащаб и ролята на музикантите в този процес.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

Средното си музикалното си образование
Росен Гергов получава в НМУ „Л. Пипков” като ученик по пиано на Милка Митева. Изучава също кларинет в класа на Борислав Йоцов, а впоследствие взима уроци по дирижиране от Михаил Ангелов. През 1998 Росен Гергов печели специалната награда за диригентски дебют на конкурса „Млади музикални дарования” в София. През 1999 завършва музикалното училище в София с пълно отличие и национална диплома за високи постижения в областта на музиката. На 18-годишна възраст заминава за Виена, където следва в Университет за музика и изобразителни изкуства в класа по дирижиране на Леополд Хагер. Две години по-късно изключителният му талант е забелязан от Сейджи Озава. Маестрото го кани на музикалния фестивал Tanglewood, където Гергов получава стипендия за дирижиране от Бостънския симфоничен оркестър и няколко години е асистент и ученик на Сейджи Озава. През 2004 Росен Гергов завършва следването си с отличие и дирижира Радио-симфоничния оркестър - Виена на заключителния си концерт в Musikverein, Виена. Малко след това поема функцията на асистент-диригент на оркестъра Tonkunstler, Виена, където работи до 2009.

Росен Гергов е лауреат на първия международен конкурс за диригенти „Евгени Светланов”, който бе организиран с Филхармоничния оркестър на Люксембург през май 2007. Диригентът записва компактдиск със Симфоничния оркестър на Norrlands Opera, Швеция, който включва творби от американския композитор Дейвид Чески. Компактдискът бе номиниран за Grammy наградите 2008 в категорията Classical Contemporary Composition. Гергов е записвал освен това за Би Би Си (BBC), Баварското радио и О Ер Еф Австрия (ORF). Младият диригент има вече богат опит в областа на операта. През лятото на 2007 той дебютира с голям успех на фестивала Брегенц, Австрия, с модерната опера Playing Away от Бенедикт Мейсън с оркестъра Tonkunstler, Виена. Още през следващата година бива отново поканен от реномирания фестивал да дирижира „Тоска” с Виенския симфоничен оркестър. През октомври 2008 той дирижира световната премиера на камерната опера  „Принц, Герой и Лисица” от Akos Banlaky във Виена. През февруари 2009 дирижира чешката премиера на монодрамата „Касандра” от Michael Jarrell в Националния театър Бърно. През юни 2010 той дебютира във Виенската народна опера (Wiener Volskoper) с „Прилепът“ на Й. Щраус.

Росен Гергов е работил с известни оркестри като: Базелски симфоничен оркестър, Бамбергски симфоничен оркестър, Би Би Си Симфоничен оркестър, Би Би Си Шотландски симфоничен оркестър, Виенски симфоничен оркестър, Century Оркестър Осака, Ensemble Orchestral de Paris, Радио-симфоничен оркестър – Виена, Симфоничен оркестър Гунма (Япония), Симфоничен оркестър на Norrlands Opera (Швеция), Тиролски симфоничен оркестър Инсбрук, Tonkunstler Оркестър, Виена, Филхармоничен оркестър Грац и Филхармоничен оркестър Йена (Германия).

Росен Гергов има обширен репертоар. Музикалните му интереси се простират от музиката на виенските класици, през романтичния период до съвременни творби.


Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
05.12.2012 г. 14:30
Посетено:
3068
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15998-debyut-na-dirigenta-rosen-gergov-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr