Музика

Клавирно трио в Софийска градска художествена галерия

Камерна сцена София 2012

Клавирно трио в Софийска градска художествена галерия


◊ СЪБИТИЕТО

Дирекция „Култура“ на Столична община ви кани
на

концерт на Клавирното трио Мариана Теофилова, Ирина Стоянoва, Иван Лалев

На 30 ноември (петък) от 18:00 часа
в Софийска градска художествена галерия.

В програмата: Д. Шостакович, А. Пиацола, Св. Кърпаров.

Вход свободен.


◊ ЗА ТРИОТО

Клавирното трио Мариана Теофилова – пиано, Ирина Стоянова – цигулка, и Иван Лалев – виолончело, е наскоро създаден ансамбъл от утвърдени инструменталисти, който дебютира в „Салона на изкуствата” – 2012 г. Триото има записи за Българската национална телевизия.

Мариана Теофилова (пиано) завършва Държавната музикалната академия – София в класа на доц. М. Кръстева. Специализира камерна музика в класа на проф. А. Станков. Лауреат е на Националния конкурс “Св. Обретенов '88” и на Международния конкурс “Музиката и земята” - София '96 с клавирен квартет. През 1997 г., дуото Ирина Стоянова, Марияна Теофилова става лауреат на Международния конкурс за камерна музика в Солун, Гърция, с Първа награда. Има записи за Българското национално радио, Националната телевизия, Радио FM “Classic” и Гръцкото радио и телевизия. Концертира като солов и камерен изпълнител в страната и Европа. От 2000 г. преподава в Англо-американското училище - София.

Ирина Стоянова (цигулка) завършва Държавната музикална академия – София в класа на проф. Г. Бадев и проф. В. Стефанова. Лауреат е на Международния конкурс в Неерпелт, Белгия, сьс струнен квартет “Корда”. През 1997 г., в дуо с Марияна Теофилова стават лауреати на Международния конкурс за камерна музика в Солун, Гърция, с Първа награда. Има записи за Българското национално радио, Националната телевизия, Радио FM “Classic” и Гръцкото радио и телевизия. Концертира като солов и камерен изпълнител в страната и Европа. Работи в Софийска филхармония между 1996-2004 г. От 2004 г. е концертмайстор на Софийска опера и балет. Преподава цигулка и камерна музика в НМУ “Л. Пипков” от 2011 г.

Иван Лалев (виолончело) има множество солови и камерни рецитали в САЩ и Европа. През 2001 г.  дебютира в Ню Йорк в зала „Уайл” на Карнеги Хол с две произведения от Динос Константинидес - „Концерт за виолончело” и „Музика за двама” - за виолончело и обой (световна премиера, посветена на изпълнителите). От 1999 до 2011 г. Иван Лалев е първи виолончелист на Симфоничния оркестър на Батън Руж, Луизиана. Работил е с диригенти като Роберто Абадо, Питър Унджин, Ицхак Пърлман, Роберто Спано, Хю Уолф и Ленард Слаткин. През 1999 г. му бе присъдена Първа награда на конкурса „МТNА” за камерна музика в Лос Анджелис.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
29.11.2012 г. 11:15
Етикети:
Иван ЛалевКлавирно триомузикаконцертСГХГ
Ирина Стоянoва
Мариана Теофилова
Камерна сцена София 2012
Посетено:
2605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15941-klavirno-trio-v-sofiyska-gradska-hudozhestvena-galeriya