Музика

Обновената Основна сцена на Варненския театър се открива с голяма Оперна гала

XIII Коледен музикален фестивал и III Коледни театрални седмици - Варна 2012

Обновената Основна сцена на Варненския театър се открива с голяма Оперна гала


◊ СЪБИТИЕТО

След близо 6-месечна реконструкция и модернизация на 21 ноември се открива изцяло обновената Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Това е най-значимият досега обект на Министерството на културата, в качеството му на бенефициент по проектите за ремонт на български театри с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз за периода 2007-2013 г.

С освежена визия на фасадата и залата, с монтирането на горна и долна механизация – въртящ се кръг и подвижен оркестров подиум, с акустична облицовка на сцената и оркестрината, с реконструирана и нова осветителна техника, нови танцови килими, нова подова настилка, нови седалки и други подобрения и нововъведения, Варненският театър вече отговаря на европейските стандарти и предлага съвременен комфорт на своите зрители. След реконструкцията местата в салона са намалени до 460, но за сметка на това гарантират пълни удобства за посетителите, включително за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. Съобразно изискванията за обществени сгради, техният достъп е осигурен чрез специална рампа за инвалиди.

Артистите на Театрално-музикален продуцентски център - Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна се връщат подобаващо на най-важната за творческите им изяви Основна сцена с традиционните за Коледа артистични празници. Варненският храм на изкуството ще посрещне в целия си блясък първите зрители на 21 ноември за откриването на XIII Коледен музикален фестивал с голяма Оперна гала и на 23 ноември за началото на III Коледни театрални седмици – Варна 2012 с брилянтния спектакъл, носител на 3 награди ИКАР „Ричард III”.

Събитията, част от проекта Варна – кандидат за Европейска култура столица 2019, безспорно ще бъдат връхни точки в творческите сезони за двата културни института - 92-и за театъра и 66-и за операта.


◊ ОПЕРНАТА ГАЛА

В Оперната гала на 21 ноември ще участват най-добрите оперни гласове – гости и солисти на Държавна опера Варна. Традицията ще бъде спазена, като ще прозвучат любими фрагменти от оперите "Травиата", "Риголето", "Ернани", "Набуко", "Бал с маски", "Отело" на Верди, "Селска чест" от Маскани, "Кармен" от Бизе. В спектакъла под диригенската палка на маестро Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна. Концертмайстор Красимир Щерев, диригент на хора Малина Хубчева, ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева.

След като увертюрата към операта „Набуко” въведе зрителите в Оперната гала, за специалния акцент на вечерта ще се погрижат трима великолепни тенори – и тримата солисти на Държавна опера Варна. Първите двама са отдавна познати имена на безспорни и ярки таланти - световноизвестният Емил Иванов и перфектният Арсений Арсов. Най-младият Ивайло Михайлов, който неотдавна се присъедини към оперния екип, също вече има своите успехи, последният от които само преди дни в „Ернани” по време на ноемврийски гастрол на Държавна опера Варна на сцената на Софийска опера и балет. Тримата тенори ще се представят в ролите на Туриду и Отело (Емил Иванов), Херцог и Дон Хозе (Арсений Арсов) и Ернани (Ивайло Михайлов). Двете солистки на Държавна опера Варна сопраните Ирина Жекова и Димитринка Райчева ще чуем в две от най-добрите им превъплъщения – Джилда от „Риголето” (Ирина Жекова) и Амелия от „Бал с маски” (Димитринка Райчева). Специален гост ще бъде сопраното София Иванова в ролята на Дездемона, в дует с Емил Иванов като Отело от едноименната опера на Верди. С ария на Закария от „Набуко” ще гостува и басът Ивайло Джуров, пресъздал на варненска сцена редица запомнящи се образи. Другият бас в оперната гала, солистът на Варненската опера Евгений Станимиров, дебютирал блестящо на сцената на Софийска опера и балет на 8 ноември т.г. като Гомес да Силва в  „Ернани”, ще се превъплъти в същата роля.

Втората част на концерта ще започне с увертюра към операта „Кармен” на Бизе, последвана от Хабанера на Кармен в изпълнение на Бойка Василева. Оперната гала няма да мине без обичания баритон Свилен Николов, когото ще чуем с ария на Ренато от „Бал с маски” на Верди. Хорът и балетната трупа ще допринесат за фестивалното настроение с участието си във фрагменти от оперите „Набуко”, „Селска чест”, „Кармен”, „Ернани” и „Травиата”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Един час преди началото на оперната гала - в 18.00 ч. за първите зрители на обновената Основна сцена има подготвена още една изненада. Тенорът Емил Иванов, който е известен освен с триумфалното си шествие на най-престижните сцени, и като астрофотограф, ще представи изложбата си „Звездна светлина” с 20 голямоформатни фотографии, направени с много специална фотографска техника, позволяваща детайлното заснемане на космически обекти. За разлика от любителската фотография, една астроснимка изисква експозиция от много часове и дори дни. Върху плаката на изложбата са изобразени двата обекта М 20 или мъглявината Трифида” и NGC 2170, и Емил Иванов в една от върховите си роли на Радамес от операта „Аида”. Изложбата съпътства XIII Коледен музикален фестивал и III Коледни театрални седмици – Варна 2012.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.11.2012 г. 18:50
Етикети:
изложбаоперна галаТМПЦ Варнатеатърмузика
Звездна светлина
Варна 2012.
III Коледни театрални седмици
XIII Коледен музикален фестивал
Посетено:
1425
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15874-obnovenata-osnovna-stsena-na-varnenskiya-teatar-se-otkriva-s-golyama-operna-gala