Музика

Концерт на Павел Балев и Иво Дропулич с пловдивския оркестър

Симфоничен концерт на Държавна опера Пловдив на 23 ноември

◊ КОНЦЕРТЪТ

Събитие с голямо значение за всички любители на музиката в Пловдив е приготвила Държавна опера Пловдив за края на ноември месец.

На 23 ноември, петък, от 19 часа в Концертна зала на сцената заедно с пловдивския оркестър ще излязат изключителният диригент Павел Балев и виртуозният цигулар Иво Дропулич. Събирането на едно място на двама толкова добри музиканти обещава истинска наслада за всички меломани.

Иво Дропулич ще бъде солист на Концерта за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс.

Публиката ще може да чуе също в изпълнение на пловдивския оркестър с диригент Павел Балев и Симфония Νо 9 от Фр. Шуберт.



◊ ГОСТИТЕ

Пловдивската публика за първи път се запозна с маестро Павел Балев на незабравимия им съвместен концерт със сопраното Красимира Стоянова през 2010 г. А биографията на този млад диригент е повече от забележителна. През 1996 г. Павел Балев печели първа награда на Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер" в Мюнхен. През 1999 г. получава първа награда на националния конкурс по дирижиране в Германия и наградата „Херберт фон Караян". 2003 г. му носи представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург.

През 1998 г. Балев ръководи Камерната опера в Дрезден. От 1999 г. до 2002 г. е музикален ръководител на Оперния театър в Росток. От 2002 г. е заместник- генерален музикален директор на Оперния театър в Хале. От 2007 г. ръководи като главен диригент Филхармония Баден-Баден, както и международната академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Работи като гост-диригент в Операта на Хановер, Комише Опер Берлин, дирижира над 30 оркестри в Германия, както и множество оркестри в Европа. От 2006 г. Павел Балев работи всяка година като гост в Земперопер Дрезден („Die Zauberflote”, „Rigoletto”, „Der fliegende Hollander”). Постоянно сътрудничи на Orchestre regional de Cannes, Orquestra sinfonica des Balears-Palma de Mallorca и Orchestra della Fondazione „Tito Schipa” Lecce. През 2009 г. Балев осъществява концерт с именитата Едита Груберова както и компакт диск през 2010 с Красимира Стоянова и Мюнхенския Радиооркестър за фирмата „Orfeo”. През 2010 година Балев е поканен за музикален директор на оперния фестивал в Аванш - Швейцария, където ще ръководи премиерата на „Лучия ди Ламермур”. През 2011 Балев ще съпровожда световно известния тенор Рамон Варгас на европейското му турне. „Рейнско злато” е дебют на маестрото на Софийската оперна сцена. През 2011 г. дебютира в Лайпцигска опера с прочутия Гевандхаус оркестър. През 2012 г. прави американския си дебют в Операта на Делауеър.

За концерта си в Пловдив Павел Балев пристига директно от Москва, където е избран да дирижира тържествения Гала концерт в Болшой театър в рамките на Дните на българската духовна култура в Русия.

Другата звезда, която очакваме отново с нетърпение на пловдивска сцена това е цигуларят Иво Дропулич. За публиката в Пловдив той вече е известен след своите две участия в сезона на Държавна опера Пловдив през 2011 г.

Иво Дропулич, наричан от чуждата преса "хърватският Паганини" е роден в Загреб, но започва обучението си по цигулка в Пловдив и София. По-късно учи в Загреб и Виена. През 2002 г. става най-младият носител на наградата на Стйепан Шулек като най-добрият изпълнител на произведение за цигулка, а през 2005 г. печели трета награда на международния цигулков конкурс „Вацлав Хумл” и е наречен „откритието на конкурса” от Максим Федотов – член на журито. По-късно печели също наградата „Американ експрес” на Загребската филхармония за най-успешен млад музикант. Иво Дропулич е изнасял концерти в Австрия, България, Германия, Италия, Македония, Словакия и Япония.



Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
19.11.2012 г. 10:15
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15857-kontsert-na-pavel-balev-i-ivo-dropulich-s-plovdivskiya-orkestar