Музика

"100% Брамс" от Quarto

Третият концерт от цикъла с камерни произведения „100% Брамс”

"100% Брамс" от Quarto


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 ноември в камерна зала „България” ще се състои третият концерт от цикъла с камерни произведения „100% Брамс”, чиито инициатор, организатор, спонсор и участник във всички програми е пианистът Иво Върбанов. По негова покана в концертите участват утвърдени на международната сцена български и чужди инструменталисти, като изпълнители-партньори в различните камерни творби на немския композитор, чиято 180 годишнина от рождението отбелязваме през 2013-та.

Концертът е също и под номер две в цикъл „Quarto 2012” на Quarto Quartet. За доброто настроение на публиката след блестящо подбраната музикална програма, комплименти ще поднесат с чаша вино и деликатеси Rossidi Winery и „Димитър Маджаров” 2 ЕООД.
 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Интересен гост е водачът на виолите на Страсбургската национална филхармония Борис Тонков. Сонатите за виола и пиано от Брамс опус 120 №1 и №2, рядко могат да бъдат чути на камерния подиум у нас. За познавачите, ще бъде изключително интересно да се запознаят с един прочит на музикант, развиващ своето мислене и професионализъм под влияние на световните тенденции в интерпретацията, в среда различна от родната, предоставяща широки хоризонти и обмяна на свободни творчески идеи. Quarto Quartet (Иван Пенчев, цигулка; Дарина Василева, пиано; Татяна Тодорова, виола; Димитър Тенчев, виолончело) ще предложат своето виждане за Брамсовия клавирен квартет опус 26, който се изпълнява доста рядко у нас.
 
След „нечуваното” по нашите географски ширини изпълнение на виолончелиста Ласло Феньо на Брамсовите челови сонати в дуо с пианиста Иво Върбанов преди месец, в което музикантите представиха нови измерения на творбите като идеи, образи и звук,  предстои още едно предизвикателство пред софийската публика. Изявата на Борис Тонков, Иво Върбанов и Quarto Quartet на 21 ноември в камерна зала „България”, се очаква да опъне сетивата и да активира музикалната ерудиция на онези, които имат вкус и познания за класическата музика.


Билетите са в продажба на касата на Софийската филхармония, в билетния център на НДК и в мрежата на ticketsplus.bg на цена 10 лв.


Автор:
Юлиана Караатанасова
Публикация:
14.11.2012 г. 13:53
Посетено:
1464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15818-100-brams-ot-quarto