Музика

Столичен гастрол на Държавна опера Варна на 6, 7 и 8 ноември

"Аида", "Ернани" и българската премиера на "Граф Ори" на сцената на Софийска опера и балет

Столичен гастрол на Държавна опера Варна на 6, 7 и 8 ноември


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще представи в началото на ноември на сцената на Софийска опера и балет три от най-добрите си продукции. Гастролът е по покана на директора на Софийска опера и балет, академик Пламен Карталов, в резултат от успешното партньорство на двата културни института в Опера в Летния театър 2011 и 2012.

Публиката ще има възможността да аплодира постановките на Вердиевите опери „Аида” (6 ноември) и „Ернани” (8 ноември), които не се играят на столична сцена, а „Граф Ори” от Росини (7 ноември), поставена за първи път в България на варненска сцена, сега ще бъде показана и в София. Ръководството на ТМПЦ, с директор Даниела Димова, е заложило на съзвездие от оперни изпълнители, които – заедно с диригентите Борислав Иванов, Дидие Талпен и Светослав Борисов, режисьорите Кузман Попов и Емануел Кордолиани, оркестъра, хора и балета на оперния театър, ще създадат един красив и по-различен празник за столичните  меломани.


◊ ПОСТАНОВКИТЕ

„Аида” е eдно от емблематичните заглавия в репертоара на Държавна опера Варна с дълголетен живот. Проникновената режисура на Кузман Попов, впечатляващата сценография и костюми на Лора Маринова, заедно с интересната и стилна хореография на Калина Богоева, превръщат всеки път този спектакъл във вълнуващо преживяване. В гастрола на 6 ноември образа на етиопската принцеса ще пресъздаде солистката на Варненската опера Линка Стоянова, която интригува с прекрасен глас, еднакво въздействащ както в ниския, така и във високия регистър. За ролята на Амнерис е поканена солистката на Новая опера Москва Агунда Кулаева, лауреат на Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” (2009), спечелила със своите Кармен и Принцеса Еболи аплодисментите на Опера в Летния театър 2012. Любимият на двете жени Радамес ще бъде Камен Чанев, едно от знаковите имена сред успелите български оперни певци по света, върховният жрец Рамфис ще изпълни великолепният български бас Ивайло Джуров, а баритонът Венцеслав Анастасов - още една ярка оперна звезда, ще се превъплъти в ролята на Амонасро. Ще им партнират солистите на Варненската опера Евгений Станимиров (Царя на Египет), Костадинка Николова (Жрица) и Стоян Финджиков (Вестител). Спектакълът на „Аида” ще дирижира Борислав Иванов.

Българската премиера на комичната опера „Граф Ори” от Джоакино Росини, която е поставена за пръв път във Варна в края на 2011 г. като съвместен проект на ТМПЦ - Държавна опера Варна с Посолството на Република Франция в България, ще бъде представена в столицата на 7 ноември. Диригент Дидие Талпен – директор на Френския културен институт, режисьор Емануел Кордолиани, сценографи Тодор Игнатов и Венсан Мюстер, костюмограф Жюли Скобелцин, корепетитор Никола Шено. Операта се изпълнява на френски език, според оригиналната партитура, със субтитри на български. Главната роля е поверена на солиста на Варненската опера - талантливия тенор Валерий Георгиев, за когото: „Музиката на „Граф Ори” е много по-динамична и определено по-трудна, отколкото в най-известното оперно заглавие на Росини „Севилският бръснар”. Предизвикателството идва от сложната партитура с 20 си-та, 20 до-та и 10 до-диеза, за разлика от повечето опери, където тенорът се среща най-много с един или два високи тона.” С вокално и артистично майсторство, каквито в еднаква степен изисква виталната опера, се изявяват и другите двама солисти на Варненската опера, познати и от софийска сцена - Ирина Жекова като наивната Графиня Адела, до която се домогва леконравният Ори и Свилен Николов като съучастника в графските похождения Рембо. „Ролята на Графиня Адела е голяма като обем (250 страници), изисква солидна вокална техника, а и пеенето на френски език представлява допълнителна трудност. Графиня Адела е първата ми Росиниева партия и аз съм й много благодарна, защото чрез нея преоткрих света на Росини”, споделя Ирина Жекова. „В „Граф Ори” има много комични ситуации и ведро чувство за хумор, изобилстват и типичните за неговите опери изключително технични партии. Партията ми в „Граф Ори” също е трудна - най-бравурната ария, с най-голям тонов обем, тя се оказва и най-трудната Росиниева ария в моя репертоар до този момент. Режисьорката Емануел Кордолиани постави всеки образ според конкретния човек, според певеца, с неговия характер и неговите особености. Това ми се случва за пръв път и наистина е много приятно”, допълва Свилен Николов.

С „Ернани” Варненската опера предлага на столичната публика да преоткрие една позабравена творба на Джузепе Верди. Диригент Борислав Иванов, режисура и сценография Кузман Попов, диригент на хора Малина Хубчева, художници на костюмите Мария Трендафилова и Лора Маринова, хореография и пластика Румяна Малчева. На 8 ноември, за гастрола на „Ернани” на диригентския пулт на Софийска опера и балет ще застане младият и даровит диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, който прави възходяща кариера освен в България, и в Австрия. Четиримата главни солисти на „Ернани” са почти връстници, в разцвета на творческите си сили, с позиции на международния подиум. В ролята на Ернани ще се представи тенорът Ивайло Михайлов, дебютирал като студент на оперната сцена във Варна, с награди от престижни фестивали и конкурси. Образа на Дон Карлос ше пресъздаде именитият баритон Венцеслав Анастасов, който работи с най-големите имена в света на операта, като Лорин Маазел, Зубин Мета, Пласидо Доминго и др. Елена Баръмова, една от последните ученички на Гена Димитрова, показва най-доброто от себе си в ролята на разкъсваната от интриги и дворцови борби, готова на всичко в името на чистата любов, Елвира. Властният Гомес да Силва, изпълняван от най-големите български баси по световните оперни сцени, ще бъде солистът на Държавна опера Варна Евгений Станимиров, специализирал в Академията на Миланската скала.Автор: Виолета Тончева
01.11.2012 г. 13:07
Посетено: 1101
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15714-stolichen-gastrol-na-darzhavna-opera-varna-na-6-7-i-8-noemvri