Музика

Концертно изпълнение на „Травиата” в Сливен

Творческо партниране на млади оперни таланти

Сливенци аплодираха великолепното концертно изпълнение на „Травиата” от Джузепе Верди с диригент маестро Димитър Караминков, под чиято палка солистката Соня Лакетти – сопран (Италия) изпълни ролята на Виолета Валери. Тя е ученичка на оперната прима Татяна Шиварова, която е родена в Сливен и започнала творческия си път в града под Сините камъни, а днес се изявява с голям успех по европейските оперни сцени. Концертът, организиран от Симфоничния оркестър – Сливен, бе осъществен с любезното съдействие и спомоществователство на „Миролио - България” ЕООД и лично на г-н Едуардо Миролио - носител на наградата за стопанска инициатива на общината „Добри Желязков”, плод на усилията на общината да бъдат възстановени музикалните традиции и слава на Сливен от времето на съществувалата тук Работническа опера.

Като гост-солист Соня Лакетти (идваща в България и в Сливен с препоръката на педагожката си) преодоля творческите предизвикателства на ролята и предаде драматизма в съдбата на героинята си. Тя е учила музика в музикално училище в Милано, след което - в частна музикална школа, а участието й в майсторския клас на Татяна Шиварова й носи удовлетворението от подготовката и призовите места в редица конкурси. Както сподели на пресконференцията, тя е респектирана от богатата изразителност и звучене на славянските гласове, които с изпълнението си потвърдиха наблюденията й и извикаха възхищението на публиката.

Директорката на Симфоничния оркестър - оперната певица Даниела Дякова, бе поканила за партньори на италианската дива утвърждаващи се млади таланти в лицето на Кирил Манолов (баритон), Николай Моцов (тенор), Петя Цонева (мецосопран), Димитър Кюркчиев (тенор), Стоян Стоянджов (тенор) и Евгени Ганев (бас). Всички са възприели като мисия усилията за привличане на българската публика към изкуството на оперната сцена и откликват на покани за участие в музикалния живот на по-малките градове или тези с традиции. Някои от оперните изпълнители са имали съвместно партниране – напр. П. Цонева (изпълнителка на ролите на Флора Бервоа и Анина) и Димитър Кюркчиев (виконт Гастон и Жозеф) са пели партиите си в „Травиата” на турне в Америка; извикалият аплаузите на публиката Кирил Манолов (Жорж Жермон) е солист на Софийската опера, като двамата с Николай Моцов са стипендианти на Щатс Опера – Виена. Евгени Ганев дълги години е солист на операта в Русе и участва с различни формации в задгранични турнета и др.

За сливенската музикална публика бе незабравимо изживяване срещата с изкуството и творческата индивидуалност на гостувалите изпълнители в „Травиата”. През март тя ще се наслади на постановката на „Севилският бръснар” с други талантливи участия.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.12.2005 г. 12:27
Посетено:
1082
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/1571-kontsertno-izpalnenie-na-traviata-v-sliven