Музика

Цимбал и барабани от Карпатския басейн

Концерт на унгарското дуо Балаж Бади-Даниел П. Сабо на 13 ноември в Студио 5 от 19 часа

Цимбал и барабани от Карпатския басейн


◊ ПОКАНА

Заповядайте на уникалния концерт на унгарските музиканти Балаж Бади (ударни) и Даниел П. Сабо (цимбал) на 13 ноември, вторник, от 19 часа в Клуб Студио 5.

Дуото предлага оригинална и неповторима програма от областта на етноджаза и световната музика. И двамата са признати и определящи фигури в света на джаза и фолклора в Унгария и чужбина. Свиренето им се основава на най-добрите традиции в камерната музика. Голяма част от репертоара им се базира на фолклора от Карпатския басейн и Балканите, примесен с елементи на джаза и импровизацията. Дуото е сформирано през 2007 г. след продължително сътрудничество (Квартет Балаж Бади) и успешна самостоятелна кариера на всеки един от тях, а първият им албум „Дуола” излиза през 2009 г. в сътрудничество със саксофониста Михай Борбей. Музиката и репертоарът на дуото се формират върху концепцията за използването на привидно скритите качества на двата инструмента.

. В програмата: авторски творби върху музиката на Карпатския басейн: бавни и бързи унгарски танци, любовна песен, шесторка, седморка, реге и др.


ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ
 
Джазменът, барабанист, композитор, преподавател и продуцент Балаж Бади е роден през 1973 г. в град Печ. През 1998 г. се дипломира в Музикалната академия „Ференц Лист” (Будапеща), специалност „джаз”. Един от изтъкнатите представители на унгарския и международния джаз през последното десетилетие. 1998-2003 свири в групата Whiteful Band, а през 2004 г. основава собствен състав, Квартет Балаж Бади, в който вземат участие изтъкнати представители на унгарския джаз и фолклор. Квартетът има два издадени албума досега, Балаж Бади е автор на специфична унгарска етно-джаз музика.

Балаж Бади е изтъкнат преподавател по ударни инструменти в родината си. През 2007-2010 е директор на секцията по джаз към Музикалното училище „Д-р Дюла Лаушман” (Секешфехервар), а понастоящем е преподавател в Художествената гимназия „Звук-Цвят-Пространство” и е член на борда на Съюза на унгарските джаз-изпълнители.


Даниел П. Сабо е роден на 24 април 1982 г. в Секешфехервар. Завършва специалност „Етнография” в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”, от 2007 г. следва в Музикалната академия „Ференц Лист” (Будапеща), специалност „Цимбал”. Понастоящем е член на Квартет Балаж Бади (етноджаз), на оркестъра на Денеш Немет (народна музика) и др. Цимбал е изучавал при Калман Балог (унгарска и румънска народна музика), Рожа Фаркаш (класическа музика), Шандор Кути (циганска музика), Миклош Лукач (джаз). Основната му цел е да открие мястото на цимбала в днешната музикална култура, да опознае възможностите на инструмента в различните музикални стилове.

. Концертното турне на дуета Бади-Сабо се осъществява благодарение на подкрепата на Музикална фондация Артисюс.


Билети: на касите на НДК и на място в Клуб Студио 5!
Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
30.10.2012 г. 13:35
Посетено:
1672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15674-tsimbal-i-barabani-ot-karpatskiya-baseyn