Музика

Симфоничен концерт в Пловдив

Диригент - Кристиан Фраттима, солист - Мотийеус Базарас (пиано)

◊ СЪБИТИЕТО

След забележителното концертно изпълнение на "Кармина Бурана", с диригент Емил Табаков на 12 октомври, тази седмица Държавна опера Пловдив предлага на публиката си Симфоничен концерт с много сериозна програма.

На 19 октомври от 19 часа в Концертна зала пловдивчани и гостите на града ще могат да чуят:

. Р. Вагнер - Увертюра към операта "Нюрнбергските майстори певци"
. С. Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър №2
. Д. Шостакович - Симфония №5


ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Диригент на този концерт ще бъде младият италианец Кристиан Фраттима, а солист - пианистът Мотийеус Базарас от Литва.

Музикалната кариера на Кристиан Фраттима започва като цигулар. Той е завършил цигулка с национален медал за изкуство, печелил е стипендията „Бенинтенде Паскуале” и националния конкурс „Музика на нашето време”. Работил е в оркестрите „Страваганца Вивалдиана”, „Пентакарис” и „Франческо Чилеа”. Започва да учи дирижиране през 2007 г. с литовския диригент Джуозас Домаркас; посещава майсторски класове при Павел Берман, Мартинас Звайгжда и Гидон Кремер. През 2008 г. започва работа във Националната опера във Вилнюс. Пролетта на 2011 г., Кристиан Фраттима е избран от Италианското министерство на вътрешните работи за диригент и артистичен директор на концерта по повод 150 г. от обединението на италианската държава. В същата година, във Вилнюс, получава магистърска степен по симфонично дирижиране от Литовската национална академия за музика и театър.

Солист на Концерт номер 2 от С. Рахманинов ще бъде литовският пианист Мотийеус Базарас, носител на първа награда в шестото издание на международния конкурс за пиано и камерни оркестри „Стасис Вайниунас”. Учил е в Консерватория „J. Gruodis”, в Хамбург в Музикално училище за музика и театър, а в момента следва в Литовската академия за музика и театър при проф. Петрас Гениушас. Мотийеус свири и джаз. Неговото мултиинструментално, акустично и електронно трио (съставено от тримата братя Балзарас) експериментира, смесвайки джаз, литовска фолклорна музика и др.


Автор: Държавна опера Пловдив
14.10.2012 г. 22:25
Посетено: 1311
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15577-simfonichen-kontsert-v-plovdiv