Музика

Концерт на танго-дуо Фуертес Варнерин (Аржентина)

Аржентинско танго на два гласа. Клуб Студио 5, 9 октомври, 19:30 ч.

Концерт на танго-дуо Фуертес Варнерин (Аржентина)


◊ СЪБИТИЕТО

Тангерин и Студио 5 за пореден път обединяват усилията си за да поднесат на любителите на музиката и танца едно незабравимо събитие посветено на аржентинското танго - концерт на чаровното танго-дуо Фуертес Варнерин от Буенос Айрес, на 9 октомври от 19:30 ч. в Клуб Студио 5.

Агустин Фуертес и Ариел Варнерин са истински “винтидж” танго дует, пресъздаващ известни танга, валсове и милонги на два гласа, в един невероятно красив, но рядко възпроизвеждан поради своята трудност, стил от ранните години на тангото. Двамата изтупват от прахта прочутите в миналото аранжименти, изпълнявани от известни мъжки дуети и, акомпанирайки си с китара и гитарон (вид латиноамериканска китара), им вдъхват нов живот за радост на всички любители на танго музиката, които имат късмета да ги чуят на живо.

Тези, които танцуват редовно аржентинско танго със сигурност неведнъж са се разтапяли, слушайки пеенето на прекрасните мъжки танго-дуети от Златната ера, акомпанирани от легендарните оркестри на Алфредо Де Анджелис, Анибал Тройло и др. С края на Златната ера на тангото традицията на тези романтични вокални изпълнения бе пратена в забвение - несправедливост, която бе заслужено поправена през 2007 с появяването на дуо Фуертес Варнерин - един от най-популярните певчески тандема на днешната буеносайреска музикална сцена.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДУО ФУЕРТЕС ВАРНЕРИН

Мъжките дуети са били изключително популярни в най-ранния стадий на развитието на тангото - дори най-голямата икона на танго музиката, Карлос Гардел, е почнал своята кариера като част от митичния дует Гардел-Рацано. Именно този дует, заедно с няколко други известни мъжки певчески тандема от онова време, слага начало на вокалното танго - жанр, известен още като танго кансион. Освен популярни танга от репертоарите на тези дуети, Фуертес и Варнерин изпълняват и подбрана селекция от фундаментални композиции от Златната ера на тангото, които включват наситени с емоции танго-валсове и жизнерадостни милонги.

При някои от своите изпълнения двамата изтъкнати буеносайрески гласове използват уникален певчески стил представляващ смесица между пеене, речитатив и скоропоговорка в двуглас, познат на танго-меломаните от валсовете на оркестрите от 40-те години на миналия век. Освен, че са гастролирали в почти всички милонги и танго барове в Буенос Айрес, Фуертес и Варнерин редовно са канени да участват в най-големите аржентински танго спектакли. И въпреки, че от 2007 г. насам неведнъж са пели в страните от Латинска Америка, те никога досега не са се представяли в Европа. За българските любители на аржентинско танго е голяма чест, че те решиха да включат България в своето първо европейско турне, а подобни изпълнения на традиционни танга, валсове и милонги на два гласа със сигурност ще звучат за първи път на живо на българска сцена.

Концертът на Дуо Фуертес Варнерин ще бъде част от специална милонга представена от Тангерин и Клуб Студио 5 на 9 октомври, вторник, от 19:30 ч. в рамките на организирания от Студио 5 София Етно Фест. Освен изпълненията на изтъкнатия буеносайрески дует, по време на които ще може и да се танцува, милонгата ще включва танго-музика подбрана от DJ Марина от Танго Порта. Входът за вечерта е 15 лв.

Автор:
Тангерин
Публикация:
06.10.2012 г. 16:59
Посетено:
1437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15526-kontsert-na-tango-duo-fuertes-varnerin-arzhentina