Музика

Концерт-спектакъл на Формация "Юлангело" в гр. Кърджали

По случай 100 години от Балканската война

Концерт-спектакъл на Формация "Юлангело" в гр. Кърджали


◊ СЪБИТИЕТО

Началото на честванията на 100 години от Балканската война в гр. Кърджали ще бъде поставено с концерт на Формация "Юлангело" и стихотворенията на поета Ивайло Балабанов в Дома на културата на 5 октомври 2012 г. от 18.30 ч.

В програмата ще чуете едни от най-хубавите български патриотични песни, след това формацията ще представи на публиката в гр. Кърджали своя проект „42”, който съдържа оригинален подбор от емблематични творби на българската православна музика, народни песни, мелодични арменски църковни химни, покъртителни по своята дълбочина творби на грузинската духовна музика и специфични със своя колорит корсикански песни. 

Събитието се организира с подкрепата на програмата „Изкуство в движение”, инициирана от фондация “Арт Офис” съвместно с фондация “Америка за България” и Областен инициативен комитет за честване на 100 г. от Балканската война и Освобождението на Кърджали.


◊ ЗА ФОРМАЦИЯТА

Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена от трима ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ” през 1998 г. Това са Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия, едно от лицата на БНТ – водещ на Неделя по 3 и “Библиотеката“; и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектаклите “Кръщене“ на Камен Донев, “Охранители“, “Ножица Трепач“ и др. От 1999 г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в ЮЛАНГЕЛО участват Димитрий Гамбурцев – тенор и Петър Петров – бас.

Формация ЮЛАНГЕЛО е участвала на престижни международни фестивали, между които “Сараевска зима”, “Пражка пролет”, "Аполония" и Atlante Neobarocco. Представяла е България на европейски форуми в Белгия и Швеция, изнасяла е концерти в Православния колеж в Ливан под патронажа на митрополита на Бейрут, Негово Високопреосвещенство Елиас Ауди, а през 2011 г. беше част от европейския проект „Оралите”, с концерти в Равена - Италия, Оренсе - Испания и Биргу - Малта.


◊ ЗА ПРОЕКТA "42"

42 е паралелът, по който формация ЮЛАНГЕЛО се отправя на път, за да търси корените на онази духовност, вплела се неусетно, но дълбоко, в културата на европейските народи. 42 е и „Вечният Отговор” на всички въпроси за Вселената, Живота и Всичко останало – едно философско намигване към емблематичния за цяло едно поколение роман на Дъглас Адамс от края на 20. век. Началната точка в културните и музикални търсения на формацията по пътя на 42-я паралел е съпоставката в духовната музиката на България, Грузия, Армения и Корсика. Голяма част от песните в проекта са издирвани в продължение на години и нотирани от записи, тъй като се предават от поколение на поколение единствено по слух. През април 2012 г. за този проект музикантите от ЮЛАНГЕЛО са удостоени с наградата „Ансамбъл на годината 2011” в националното допитване на Българско национално радио и предаването  Allegro Vivace „Музикант на годината” за 2011.


Автор:
Ивона Христова
Публикация:
04.10.2012 г. 13:01
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15511-kontsert-spektakal-na-formatsiya-yulangelo-v-gr-kardzhali