Музика

Цикъл концерти "100% Брамс"

180 години от рождението на Йоханес Брамс (1833-1897)

◊ СЪБИТИЕТО
 
"100% Брамс" се нарича новият цикъл концерти – проект на пианиста Иво Върбанов и Студио 5, с подкрепата на Софийската филхармония. Билетите на цени от 5 и 10 лв., за първия концерт са пуснати в продажба на касата на зала „България” и в мрежата на eventim, ticketstream, ticketplus.bg. Цикълът включва камерни шедьоври на класическата музика, предназначени за елитна публика и е посветен на 180 години от рождението на Йоханес Брамс (1833-1897).

На 3 октомври в камерна зала „България” от 19.00 часа е първият от общо 21 концерта, които ще се състоят в София (зала „България” и Студио 5), Пловдив (Първо студио на Радиото) и Плевен (зала „Катя Попова”). Иво Върбанов е поканил за партньори на концертния подиум свои приятели - изявени млади музиканти от чужбина с международен авторитет, които ще представят най-популярните инструментални творби от камерното творчество на Брамс. Сред тях са: унгарския виолончелист Ласло Феньо (24 октомври 2012),  Борис Тонков - водач на виолите на Оркестъра на Страсбург (21, 22, 23 ноември 2012), цигуларката Яна Дешкова - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Алборг, Дания (19, 20, 22 февруари 2013), цигуларя Игор Карско и виолончелиста Йозеф Луптак от Словакия (24, 25, 26 април 2013). Кларинетистът Борислав Йоцов участва в две програми (20, 21, 22 март и 15, 16, 17 май 2013), а младият български квартет с най-впечатляващо развитие в последните години - Quarto Quartet, ще свири в пет от седемте програми.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Стартът на амбициозния проект дава на 3 октомври в камерна зала „България” инициаторът Иво Върбанов, който ще свири със съпругата си, италианската пианистка Фиамета Тарли. Те ще изпълнят „Вариации върху тема от Йозеф Хайдн” опус 56a за две пиана, „Нови любовни песни” опус 65a и популярните „Унгарски танци”, първа тетрадка № 1-5. Концертът е осъществен със съдействието на Италианския културен институт в София.

С почти същата програма (Любовни песни, опус 52 вместо „Вариации върху тема от Йозеф Хайдн” опус 56a за две пиана) ще бъдат концертите на 4 октомври в Първо студио на Радио Пловдив и на 5 октомври в Студио 5 в НДК.

Фиамета Тарли е магистър по музикология и доктор, с активна концертна и преподавателска дейност включително в  Кралския колеж в Лондон. Иво Върбанов е музикант с изяви в Европа и САЩ. Най-високите достижения в кариерата му включват концерти в South Bank Centre и Уигмор хол в Лондон, Карнеги хол в Ню Йорк, зала „България” и залата на Филхармонията в Санкт Петербург. През настоящия сезон, той има концерти в Лондон в Роял Фестивал хол с Кралската филхармония, Кадоган хол с Ансамбъл „Изида”, рецитали в King’s Place, записи и  др. Носител е на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 година му бе присъдена наградата „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.

Виртуозните пианисти вярват, че интересът към класическата музика се възражда и у нас - факт, който се наблюдава в световен мащаб въпреки кризата на много нива. Те очакват все повече млади хора, ученици и студенти в концертните зали, а от своя страна ще представят шедьоврите на Брамс със съвременен пулс и вдъхновение. Към изисканото музикално изживяване, чаша вино и отбрани деликатеси ще прибавят винарска изба „Иво Върбанов” и Димитър Маджаров – 2 ЕООД. Иво Върбанов шеговито напомня, че като всеки нормален човек и Брамс е обичал да хайпва и пийва, а неговата любима кръчма във Виена е била „Червеният таралеж”.

Втората програма от „100% Брамс” – концертът на 24 октомври с участието на виолончелиста Ласло Феньо и Quarto Quartet е под патронажа на новия посланик на Унгария у нас Н. Пр. г-н Андраш Клейн, с подкрепата на Унгарския културен институт и съдейстивето на Софийската филхармония. Билетите са пуснати за продажба на касата на зала „България”.




Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
02.10.2012 г. 15:54
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15496-tsikal-kontserti-100-brams