Музика

Заключителен концерт на диригентски курс на проф. Йоханес Шлефли в Пловдив

Концерт на студенти на проф. Шлефли с Пловдивския оркестър

◊ КОНЦЕРТЪТ

През тази седмица Държавна опера Пловдив отново е събрала бъдещи звезди на диригентския подиум от цял свят. Диригентският курс на професор Йоханес Шлефли от Цюрих се провежда за пореден път заедно с пловдивския оркестър. Повечето от студентите идват за трети път и са познати на нашите музиканти, които ги приемат много позитивно и са сигурни в успеха на младите момчета.

Студентите са шестима и са от Испания, Бразилия, Украйна, Германия, Великобритания и Тайван. Произведенията, които професор Шлефли е избрал за този курс, са изключително сложни, рядко изпълнявани и интересни.

"Концерт за оркестър" от Бела Барток е шедьовър, който можете да чуете на живо много рядко. Пловдивският оркестър е развълнуван от възможността да го покаже на публиката, защото това много трудно произведение, в което са равнопоставени всички партии на инструментите, е знаково за Пловдивска филхармония. По времето на големия диригент Добрин Петков "Концерт за оркестър" от Барток е било произведение, с което оркестърът е печелил престижни награди.

На Заключителния концерт на диригентския курс в петък, 5 октомври, от 19 часа в Концертна зала публиката ще може да чуе "Концерт за оркестър" от Б. Барток дирижиран от Пиетро Ломбарди от Испания, Елиас Коринт от Германия, Чин Чао Лин от Тайван и Фергюс Макделот от Великобритания.

Рядко изпълнявана у нас е и Академична фестивална увертюра от Й. Брамс, която ще бъде дирижирана от Едуардо Щраусер от Бразилия.

Третото произведение в програмата на този концерт ще бъде дирижирано от Сергей Киселев от Украйна. Това е Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски. Солистка ще бъде младата пловдивска цигуларка Жаклин Прайс.


◊ СОЛИСТКАТА

Жаклин Прайс е завършила НУМТИ гр. Пловдив при преподавател Дарина Данкова. Лауреат е на награди от конкурсите "Недялка Симеонова” гр. Хасково, Музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори” Добрич/ Албена, Национален конкурс с международно участие „Добрин Петков” гр. Пловдив. Била е солист на Пловдивска, Софийска, Бургаска, Пазарджишка, Врачанска филхармония, Варненски камерен оркестър, както и на Академичен оркестър „Орфеус” към Нов български университет с артистичен директор - проф. Марио Хосен. Участвала е в майсторски класове на известни професори и преподаватели от цял свят, сред които проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Кеворк Мардиросян (САЩ).

Представяла се е на множество концерти в България, Австрия, Словакия, Словения, Франция, Испания и др.
През зимен семестър 2011/2012 Жаклин учи в Париж в класа по цигулка на проф. Сузан Геснер по програма „Еразъм” на Нов български университет.

Завършва бакалавърската си степен в НБУ при проф. Марио Хосен. Магистърската си степен продължава в Университет по музика и сценични изкуства - Виена в класа по цигулка на проф. Михаел Фришеншлагер.
Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
01.10.2012 г. 20:46
Етикети:
Бела БартокПловдивконцертдиригентски курс
Йоханес Шлефли
Пловдивски оркестър
Концерт за оркестър
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15489-zaklyuchitelen-kontsert-na-dirigentski-kurs-na-prof-yohanes-shlefli-v-plovdiv