Музика

Звездите на Московската и Софийската оперета поздравяват София

По случай 17 септември - Празник на София

Звездите на Московската и Софийската оперета поздравяват София


◊ СЪБИТИЕТО

Празничен оперетен концерт

Звездите на Московската и Софийската оперета поздравяват София


17 септември, 19 ч., зала № 1 на НДК

С голям концерт от популярни оперетни арии и дуети ще поздравят столичани звездите на Московската и Софийската оперета по повод празника на столицата ни 17 септември.

В концерта са включени произведения на европейското и руско класическо оперетно творчество. Публиката ще се наслади на любимите си фрагменти от оперети на Калман, Лехар, Щраус, Офенбах, Супе, Рудолф Фримъл, Ралф Гаджиев, Исак Дунаевски.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Музикалният театър в София е уникален и емблематичен за столицата. С почти вековна история, той неизменно присъства в културния живот на София и е един от най-посещаваните културни центрове. Утвърдил се с изключителни достижения в областта на оперетното изкуство, с харизматични и талантливи актьори и певци, оставили ярки образци в националната ни култура, с изключително високо професионално ниво на музиканти и балетисти, дълги години разнася славата на българските гласове в редица страни на Европа и Азия.

Московската оперета се ползва също с огромна популярност и любовта на руската публика. Създадена в началото на 20. век, до днес пази традициите и постиженията на големите имена от руската оперетна школа. В настоящия концерт участват представители на  младата генерация  звезди, вече утвърдени и популярни в Русия и Европа.

Посещението на българска културна делегация в Москва, начело с Министъра на културата Вежди Рашидов през 2011 г. поставя възраждането на партньорството между двете институции, което има стари и малко позабравени корени.

Концертът ще се състои на 17 септември от 19 ч. в зала  № 1 на НДК. Режисьор на концерта е познатата на българската публика г-жа Инара Гулиева, гост от Московската оперета, Заслужил артист на Русия, диригент на оркестъра на Музикалния театър – Игор Богданов.

В концерта участват звездите на Московската оперета Светлана Криницкая, Заслужил артист на Русия, Анна Новикова, Пьотр Борисенко, Максим Катирев и Олег Корж. Българските оперетни звезди, участващи в концерта са: Марияна Арсенова, Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Стефан Петков и Пеньо Пирозов.

Концертът е най-значимото културно събитие в програмата на Столична община за този  празник. Събитието е под патронажа на Министъра на културата на Република България г-н Вежди Рашидов и Негово Превъзходителство Юрий Николаевич Исаков, Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България.




Автор:
НМТ "Ст. Македонски"
Публикация:
14.09.2012 г. 13:27
Етикети:
музикаоперетапразникконцерт
Московска оперета
Музикален театър Ст. Македонски
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15377-zvezdite-na-moskovskata-i-sofiyskata-opereta-pozdravyavat-sofiya