Музика

Светила в джаза преподават на студенти в София

Звезди на световния джаз се събират за Лятната музикална академия на НБУ

Светила в джаза преподават на студенти в София
Какво е общото между Аарън Голдбърг, Петър Славов, Милчо Левиев и Вики Алмазиду? Не само висотата на изпълнителско майсторство и признание по международните сцени, но и желанието да предадат знание на млади хора в Нов български университет.

 

◊ СЪБИТИЕТО

За поредна година звезди на световния джаз се събират в София от 3 до 13 септември 2012, за да преподават в Лятната музикална академия на Нов български университет. Джазът, импровизацията, интерпретацията събират невероятните Аарън Голдбърг – пиано, САЩ, Петър Славов – контрабас, САЩ като гост-преподаватели, заедно с ежегодните Майсторски класове на доайена Милчо Левиев – пиано и класът на Вики Алмазиду – вокал. 

За почитателите на джаза не е тайна, че Аарън Голдбърг и Петър Славов са от новото поколение най-елитни джаз музиканти в света, които определят посоките в развитието на джаза, свирят по най-престижните световни сцени и въпреки младостта си, вече са готови да подадат ръка на талантливи млади джаз музиканти. А за значимостта на Милчо Левиев и мястото му в историята на джаза, най-точно определение дава легендарният Дон Елис, наричайки го Кръстникът на Балканския етноджаз. Няма световна енциклопедия или издание, в което Милчо Левиев да не присъства като музикант и творец. За работата на Вики Алмазиду като педагог може да се съди по опашките от желаещи да бъдат нейни студенти, които от години се реализират по наши и международни сцени.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Новост тази година в работата на Академията е работата в мобилни състави, въвличането на всеки студент в различни „роли”, максималното приближаване на обучението до спецификите на професионалната сцена. Интерпретацията и съвременните композиционни похвати също присъстват в работата на класовете. В Лятната музикална академия на НБУ студентите се обучават не само индивидуално и в един клас, а имат възможност да получават знание и вдъхновение от всички участващи преподаватели. 

Работата в различни формации, стилистика, различни генерации, финално се обединяват от творческата инвенция на Милчо Левиев в Гала концерт на най-добрите студенти, с участието на техните преподаватели на 13 септември от 21 часа в Sofia Live Club. Това ще бъде вечер на Импровизация, Пърформанс, Диалог, на звезди и нови имена, на различни тенденции в джаза, на авторска музика и нови аранжименти, на сценично партньорство между преподаватели и студенти. Невероятен шанс за любителите на джаза да открият съзвездие в небето на София. За реализацията на Академията, любезно съдействие оказва Посолството на САЩ в България.

Автор: Иван Попов
03.09.2012 г. 14:23
Посетено: 1480
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15333-svetila-v-dzhaza-prepodavat-na-studenti-v-sofiya