Музика

Аарън Голдбърг ще обучава млади пианисти в НБУ

Пианистът, продуцирал предизборните джаз концерти на Барак Обама, пристига за "Аполония"

Аарън Голдбърг ще обучава млади пианисти в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Един от най-ярките световни пианисти и продуценти от новата генерация Аарън Голдбърг – САЩ, пристига по покана на Празниците на изкуствата „Аполония” за концерт на 6 септември в Созопол с квартета на контрабасиста Петър Славов, и за да преподава в София, в Майсторски клас на Нов български университет, организиран със съдействието на Посолството на Съединените американски щати в България.

Аарън Голдбърг е авангарден пианист, композитор и  продуцент. Свири на стотици фестивали и на сцените по цял свят с най-добрите световни джаз музиканти като Бети Картър, Гибс/Бъди Дефранко, Марк Търнър, Джошуа Редмън, Ал Фостър, Фреди Хъбард, Том Харъл, Никълъс Пейтън, Кърт Роузънвинкъл, Питър Бърнстиийн, Мадлийн Пейру, Уинтън Марсалис, Линкълн Джаз Оркестра и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТА

От Бостън, където е роден, Aaрън заминава за Ню Йорк след като получава награди от Berklee College of Music и списанието Downbeat. В New School for Jazz and Contemporary Music през 1991, среща много от своите приятели - Омер Авитал, Брад Мелдау и Рой Харгроув. През 1992 е приет в Харвард, където печели престижната стипендия Clifford Brown/ Stan Getz Fellowship Award, както и първо място на фондацията за таланти National Foundation for Advancement in the Arts recognition and Talent Search. Като музикант е открит от първата дама на джаза Бети Картър и става съосновател на програмата Jazz Ahead. Завършва бакалавърска степен с пълно отличие в Харвард през 1996 по история и естествени науки, а по-късно става магистър по философия в Университета Тъфтс.

Блестящата му кариера на музикант го среща с редица от джаз легендите от средното поколение, които партнират на триото му (бас Рубин Роуджърс, барабани Ерик Харланд). Като лидер и ко-лидер Голдбърг има 8 албума, а като инструменталист в други състави – над 60 албума, с артисти от ранга на Тери Гибс и Марк Търнър.

Аарън Голдбърг е съавтор на поредицата книги и дискове Baby Loves Jazz, музикален директор на All Souls at Sundown – серия джаз и поезия в Ню Йорк. Продуцира станалите исторически концерти Jazz For America’s Future и Jazz For Obama през 2008 в Ню Йорк - грандиозно събитие, в подкрепа на предизборната кампания на президента Обама.


◊ МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС

В началото на септември, за първи път в България избрани студенти ще могат да работят с Аарън Голдбърг в Майсторския клас „Нови тенденции в съвременния джаз” в Нов български университет и да излязат с него на една сцена на концерта на 13 септември в Sofia Live Club, заедно с Милчо Левиев, Петър Славов, Вики Алмазиду и техни студенти.

Селекцията за Майсторския клас още продължава - www.sma-nbu.com

 

Автор:
Иван Попов
Публикация:
29.08.2012 г. 12:55
Посетено:
1662
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15311-aaran-goldbarg-shte-obuchava-mladi-pianisti-v-nbu