Музика

Броени дни до концерта на "Red Hot Chili Peppers" на 1 септември в София

Турнето на калифорнийците е вече в Европа

Броени дни до концерта на "Red Hot Chili Peppers" на 1 септември в София


◊ КОНЦЕРТЪТ У НАС

По-малко от две седмици остават до концерта на прословутите калифорнийци от "Red Hot Chili Peppers", който ще се състои на 1 септември в столичната зала “Арена Армеец”.

Съвсем скоро Антъни Кидис и компания започват поредица от концерти в Европа. Предстоят им първо изпълнения в Германия (25 август), Чехия (27 август), Хърватия (29 август) и Румъния (31 август). Програмата на турнето им преди София е изключително натоварена, затова след „Арена Армеец” калифорнийците ще направят кратка почивка преди да излязат на Олимпийския стадион в Атина на 4 септември.

Билети за концерта могат да се закупят в мрежата на "Тикет Про".


◊ 2012 ГОДИНА ЗА "RED HOT CHILI PEPPERS"

През тази година "Red Hot Chili Peppers" се посветиха на турнето си “I’m With You”, което носи името на десетия им пореден студиен албум.

Друго важно събитие за групата от Лос Анжелис беше въвеждането им в историческата Зала на славата на рокендрола. Това се случи на тържествена церемония на 14 април, на която свириха също така Слаш, китаристът на "Ролинг Стоунс" Рони Ууд, вокалът на "Green day" Били Джо Армстронг и бившите барабанисти на „лютите чушки” Джак Айрънс и Клиф Мартинес.

За да бъдат една рок група или изпълнител, номинирани за това отличие, трябва да са изминали 25 години от първия им издаден запис. Гласуването е тайно, сред 500 души експерти в областта на рокендрол музиката. Процедурата наподобява значително отличаването на носителите на Оскар.

В речта си в Залата на славата вокалът Антъни Кийдис говори за приятелството, което е в основата на бандата: „Бях на 15, когато срещнах Флий, мога да кажа, че той промени живота ми и то за по-добро. Година по-късно срещнах Хилел Словак, нашия обичан приятел, който още ни липсва. В ранните години на Red Hot се борех с моите собствени демони, имах проблеми с наркотиците. Ако не беше приятелството, подкрепата и търпението на моята банда, нямаше да съм тук с вас сега. И ето ни сега, 30 години по-късно, ние все пак сме заедно. Доста големи късметлии сме.”

В началото на лятото излезе и най-новият сингъл на "Red Hot Chili Peppers" „Brendan’s Death Song”. Песента е част от последния им албум „I’m With You”. Видеото към песента започва с маршируващи музиканти, които свирят на „джаз погребение”. Песента е посветена на Брендан Мулен – дългогодишен приятел на "Red Hot Chili Peppers" и един от първите музикални промоутъри, които забелязват бандата. Брендан Мулен умира през 2009 г. на 60-годишна възраст. Още през 1983 г. Антъни и Флий представят свой запис пред Мулен в клуб Lingerie в Лос Анжелис в типичния за тях стил, маниакално подскачайки по сцената, или както самият Брендан по-късно го определя „в типичния ‘peppers' стил”. Мулен е очарован от това, което вижда и веднага им предлага да подгряват на наближаващия концерт на "Bad Brains", популярна пънк рок група по това време.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
20.08.2012 г. 16:30
Посетено:
1574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15280-broeni-dni-do-kontserta-na-red-hot-chili-peppers-na-1-septemvri-v-sofiya