Музика

Концерт-спектакъл на формация "Юлангело" в Кюстендил

42 - музиката на България, Грузия, Армения и Корсика

Концерт-спектакъл на формация "Юлангело" в Кюстендил


◊ СЪБИТИЕТО

Формация "Юлангело" представя музиката на България, Грузия, Армения и Корсика с концерт-спектакъл в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ гр. Кюстендил на 17 август 2012 г. от 18.30 ч. Албумът им, събрал тази музика, е озаглавен „42” и е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с подкрепата на Токсити рекърдс и Музикален център „Борис Христов” - София.

42 е паралелът, по който формация ЮЛАНГЕЛО се отправя на път, за да търси корените на онази духовност, вплела се неусетно, но дълбоко, в културата на европейските народи. 42 е и „Вечният Отговор” на всички въпроси за Вселената, Живота и Всичко останало – едно философско намигване към емблематичния за цяло едно поколение роман на Дъглас Адамс от края на 20. век. Началната точка в културните и музикални търсения на формацията по пътя на 42-я паралел е съпоставката в духовната музиката на България, Грузия, Армения и Корсика. Голяма част от песните в проекта са издирвани в продължение на години и нотирани от записи, тъй като се предават от поколение на поколение единствено по слух. През април 2012 г. за този проект музикантите от ЮЛАНГЕЛО са удостоени с наградата „Ансамбъл на годината 2011” в националното допитване на Българско национално радио и предаването Allegro Vivace „Музикант на годината” за 2011.

Събитието се организира с подкрепата на програмата „Изкуство в движение”, инициирана от фондация “Арт Офис” съвместно с фондация “Америка за България” и Община Кюстендил. То се провежда в рамките на международния музикален фестивал „Велики учители”, който Община Кюстендил организира съвместно с Национална музикална академия „Панчо Владигеров” и Музикално общество „Александър Скрябин” в България.

В програмата ще чуете оригинален подбор от емблематични творби на българската православна музика, народни песни, мелодични арменски църковни химни, покъртителни по своята дълбочина творби на грузинската духовна музика и специфични със своя колорит корсикански песни. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРМАЦИЯ ЮЛАНГЕЛО

Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена от трима ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ” през 1998 г. Това са: Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия, едно от лицата на БНТ – водещ на Неделя по 3 и “Библиотеката“; и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектаклите “Кръщене“ на Камен Донев, “Охранители“, “Ножица Трепач“ и др. От 1999 г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в ЮЛАНГЕЛО участват Димитрий Гамбурцев – тенор и Петър Петров – бас.

Формация ЮЛАНГЕЛО е участвала на престижни международни фестивали, между които “Сараевска зима”, “Пражка пролет”, "Аполония" и Atlante Neobarocco. Представяла е България на европейски форуми в Белгия и Швеция, изнасяла е концерти в Православния колеж в Ливан под патронажа на митрополита на Бейрут, Негово Високопреосвещенство Елиас Ауди, а през 2011 г. беше част от европейския проект „Оралите”, с концерти в Равена - Италия, Оренсе - Испания и Биргу - Малта.

Автор: Ивона Христова
14.08.2012 г. 15:28
Посетено: 1068
Етикети: музика, проект, Кюстендил, спектакъл, концерт, формация Юлангело, Армения и Корсика, Грузия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15269-kontsert-spektakal-na-formatsiya-yulangelo-v-kyustendil