Музика

След световна награда за джаз, Петър Славов с Майсторски клас в НБУ

Музикантът ще обучава талантливи младежи у нас

След световна награда за джаз, Петър Славов с Майсторски клас в НБУ


◊ НАГРАДАТА

Петър Славов – най-успелият български джаз музикант от по-младата генерация, контрабасист и композитор, който покорява прочутите сцени на 5 континента, свири и записва със световни имена като Джо Ловано, Куинси Джоунс, Данило Перез и др. Син на легендарния барабанист Петър Славов, Петър е един от най-търсените басисти в света. Завършва Berklee College of Music и от 10 години живее в Ню Йорк.

През юни 2012 Петър Славов има уникалния шанс да сподели световната награда за най-добър малък ансамбъл за 2012 на American Jazz Journalist Association като басист на Us Five - квинтета на ненадминатия саксофонист Джо Ловано. 

Наградите на Асоциацията на джаз журналистите са единствените независими международни джаз награди и се присъждат за изпълнителски постижения в джаза,  за звукозапис и журналистика от 1997 г. насам. Кандидатите се номинират въз основа на постиженията им в сферата на джаза за предходната година с изключение на наградата за цялостно творчество, която се присъжда за цялостни постижения. 

Наградата за най-добър малък ансамбъл на годината е създадена през 2000 г. Между носителите й за предходни години блестят имената на звезди като Chick Corea and Origin, Dave Holland Quintet, Wayne Shorter Quartet, Jason Moran Trio, Ornette Coleman Quartet, SF Jazz Collective. Между номинираните за 2012 г. са имена като James Farm, Jason Moran & Bandwagon, SFJazz Collective. Наградата е връчена на церемонията на XVI ежегодни Джаз награди на Асоциацията на джаз журналистите на 20 юни 2012 г. на гала вечер в прочутия джаз клуб Blue Note в Ню Йорк. Петър Славов е първият български джаз музикант, който получава тази награда.

 

◊ МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС

Между интензивната програма от турнета с Джо Ловано, с Франциско Мела и с триото на сензационния Алфредо Родригес, между студийни записи, концерти в различни формати, Петър Славов за първи път приема да води Майсторски клас в Нов български университет.

От 4 до 13 септември тази година, в рамките на Лятната музикална академия ще води клас „Импровизация, пърформанс, диалог” за всички видове инструменталисти, с които ще сподели опит.

. Записванията за участие продължават на сайта на Академията – www.sma-nbu.com.

С най-добрите от студентите си Петър Славов ще излезе на една сцена на 13 септември в Sofia Live Club, а междувременно ще представи и квартета си на Празниците на изкуствата „Аполония”.

Автор:
Иван Попов
Публикация:
07.08.2012 г. 14:57
Посетено:
1832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15257-sled-svetovna-nagrada-za-dzhaz-petar-slavov-s-maystorski-klas-v-nbu