Музика

Публиката изпя “честит рожден ден” на маестро Людмил Ангелов

Учениците от майсторския клас на пианиста в НБУ показаха виртуозни умения в Зала "България"

Публиката изпя “честит рожден ден” на маестро Людмил Ангелов


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 юни в Зала „България“ световноизвестният пианист Людмил Ангелов изнесе заключителен концерт заедно с учениците от майсторския си клас на тема „Големите пианисти-композитори“ в Нов български университет. Кулминацията на школата се състоя точно на рождения ден на маестрото.

В рамките на майсторския си клас в НБУ, който тази година се проведе в периода 16-26 юни, международно признатият музикант обучава 13 души, преминали успешно прослушването на 16-и юни. Право на участие в конкурса имаха изпълнители от България и чужбина на възраст между 16 и 30 години с музикално образование или особени творчески постижения. Всеки от кандидатите трябваше да представи етюд или пиеса от известен пианист-композитор, съобразени с темата на майсторския клас.

Майсторският клас беше открит за публика.

Завършилите участници получиха диплом от Нов български университет. Определен участник, показал изключително майсторство по време на класа, ще получи възможност за представяне на концерт в рамките на международния музикален фестивал в Толедо, Испания.

Най-добрите участници в майсторския клас се представиха на заключителния концерт в Зала „България“ с произведения на Шопен, Дебюси, Лист, Менделсон, Скрябин и др. Заедно с учениците си свири и самият Людмил Ангелов, който в деня на концерта празнуваше рожден ден. По този повод Нов български университет и учениците от класа му поднесоха подаръци и торта във формата на роял, след което изпяха с помощта на публиката песента “Happy birthday”.

Майсторските класове са интерактивен начин за обучение, който дава възможност на студентите да черпят от опита на преподаватели-практици, да усъвършенстват образованието и изпълнителската си техника, да почувстват връзката между постоянното учене и голямата сцена. Майсторските класове предлагат работа в екип между участващи от различни страни и култури, изграждащ представите за съвместност, но и за конкурентна среда. Майсторските класове са обект на мащабно медийно отразяване, съпроводени са с множество съпътстващи събития и изяви. Майсторските класове на НБУ се провеждат със съдействитето на множество външни партньори.


◊ ЗА ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

Роден е във Варна, завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.

Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша. 1985). Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Марк Андре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жозеп Понс и др.

Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторно Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, КВS в Сеул и др.

Сред неговите изяви през 2000 най-успешни са рециталите му на Международния клавирен фестивал La Roque d’Antheron във Франция и на Международния Шопенов фестивал във Варшава. През 2002 Людмил Ангелов дебютира на Фестивала в Нюпорт (САЩ). Пианистът има издадени компактдискове от компаниите RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.

Считан е за един от най-добрите изпълнители на Николай Капустин. През 2012 година предстои издаването на компактдисковете с Интеграла на клавирните концерти на Панчо Владигеров от английската компания Toccata Classics, по проект на Министерството на културата и Българското национално радио, реализиран от пианиста съвместно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Найден Тодоров.

Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Носител е на наградата Аполон Токсофорос на Фондация “Аполония” и медала GLORIA ARTIS на Министерството на културата на Полша за изключителен принос към полската култура. Член-кореспондент е на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо.

Людмил Ангелов е почетен професор на Нов български университет.

Автор:
Иван Попов
Публикация:
28.06.2012 г. 18:12
Посетено:
1849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15114-publikata-izpya-chestit-rozhden-den-na-maestro-lyudmil-angelov