Музика

Специално за деца: "Бастиен и Бастиена" от Моцарт и "Училищният директор" от Телеман

Част от проекта „Класически бивалици“ за популяризиране на класическото изкуство сред младите у нас

Специално за деца: "Бастиен и Бастиена" от Моцарт и "Училищният директор" от Телеман


◊ СЪБИТИЕТО

Представления на операта "Бастиен и Бастиена" от Моцарт и кантатата "Училищният директор" от Телеман в детски вариант за малки и големи

Дебютните за столицата представления на операта „Бастиен и Бастиена" от Моцарт и кантата „Училищният директор“ от Телеман в „детски“ вариант ще се състоят на 25 юни от 19 ч. Новаторските постановки ще се представят в зала Биад на ул. „Раковски“ 108. 

Диригент: Георги Патриков
Режисьор: Христо Симеонов
Сопран: Неда Атанасова
Тенор: Кирил Шарабов
Бас: Илия Илиев
Корепетитор: Кристиана Абрашева
и Младежки камерен оркестър MozArt

Специално адаптираните за деца едноактни опера и кантата са първите представления от проекта за популяризиране на класическото изкуство сред младите в България под наслов „Класически бивалици“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Основната му цел е представянето на известни класически произведения по интересен и достъпен за младата публика начин. Режисьор на постановките е Христо Симеонов, който е познат с множество успешни реализации на пиеси и опери, като "ЛюбоФна история", “Така правят всички“ и други. В кантатата и операта участват както утвърдени професионалисти, като диригентът Георги Патриков, така и нови надежди на българската сцена от младежки камерен оркестър MozArt.

„За пръв път представихме адаптацията на „Бастиен и Бастиена“  на детската публика в Плевен преди няколко години. Тогава се убедихме, че постановката неистово забавлява най-малките. Поучихме се от техните реакции и решихме да добавим още интересни елементи в сюжета“, сподели Патриков. „Щастлив съм, че ще можем да представим обогатената версия за първи път в София и искаме да убедим и малки и големи, че хубавата музика не остарява и след 3 века.“

Времетраенето на операта и кантатата също е съобразено с децата – общата им продължителност е не повече от един час. Солистите ще пеят изцяло на български език, а организаторите обещават, че комичните ситуации в „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“  ще са интересни и за деца, и за родители. Предвижда се провеждането на още подобни инициативи в рамките на проекта „Класически бивалици“, насочен именно към запознаване и стимулиране интереса на младите към класическото изкуство.

За най-малките, организаторите са подготвили игри и други изненади по време на представленията на „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“.

Представянето на адаптираните кантата „Училищният директор“ и опера „Бастиен и Бастиена“ е в рамките на Софийски музикални седмици. Билети се продават на символичната цена от 5 лв. и могат да бъдат закупени непосредствено преди представлението в зала Биад или предварително от касите на Ticketstream, Eventim и Ticketsbg.com в цялата страна. Входът за децата до 12 години е СВОБОДЕН, единственото условие е да са с пълнолетен придружител.

Проектът „Класически бивалици“  е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.



Автор:
Анна Николова
Публикация:
23.06.2012 г. 18:14
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15071-spetsialno-za-detsa-bastien-i-bastiena-ot-motsart-i-uchilishtniyat-direktor-ot-teleman